Igår fick vi ett klimatlarm. FN:s klimatpanel slår larm i en ny rapport och säger att världens koldioxidutsläpp måste börja minska inom tio år och nollas år 2050. Sker inte detta kommer klotets medeltemperatur att passera 1,5 grader och då blir det inte skoj. Skyfall, värmeböljor, torka, tropiska stormar och havshöjning för att nämna några av dessa ej eftersträvansvärda effekter.
Jag skulle här kunna peka på the obvious och säga berätta att alla måste skära ner på köttkonsumtionen, sluta dra till Thailand för att träffa andra Göteborgare (guldstjärna för den som tar låten) och ställa bilen. Jag skulle också kunna berätta att gör man dessa saker så kommer man antagligen bli både gladare, friskare och få mer pengar/frihet på fickan. Det ska jag inte göra.
Klimatkontot
Istället ska vi ta en koll på sidan Klimatkontot.se som är en sida där du kan gå på djupet och räkna ut dina klimatutsläpp samt få tips på hur du ska få styr på dina egna utsläpp. Det är IVL och Naturvårdsverket som står bakom Klimatkontot och har skapat sidan på uppdrag av Konsumentverket. Legit med andra ord och ingen fejk.
Hur mycket skall man få tillåtelse att släppa ut? Ja, en hållbar utveckling säger mellan 0,7 – 1,5 ton CO2 per år. Världsmedel ligger på 6 ton CO2 per år och medelsvensson bidrar med hela 8 ton CO2 per år.
Vi tar en titt på Herr IGMRs utsläppsnivåer pre och post projektet strävan mot ekonomiskt oberoende. Lite förhandsfakta: jag äter inte kött och har inte gjort det på snart 20 år. Fisk, ägg och mejeri äter jag dock. Vår bil körs på etanol och flygresor sker inte så ofta. Jag avskyr att resa med kollektivtrafik men älskar idén.
Pre: 4,6 ton CO2 per år.
Post: 2,1 ton CO2 per år.
Förändringar?
Vilka förändringar har jag gjort för att mer än halvera utsläppsnivåerna? Först och främst har jag börjat cykla till jobbet. Vi tar inga okynnesresor med bilen och försöker effektivisera de resor vi gör. Exempelvis kanske vi ser till att träffa två vänner och inte bara en av dem när vi tar bilen till stora grannstaden. Vi planerar vår mat mycket bättre nu. Jag har slutat med godis och vi har alltid matlåda med till jobbet. I övrigt har vi drastiskt dragit ner på vår konsumtion av egentligen allt. Vi försöker vara mer mindful och ställer alla inköp i relation till den tid vi arbetat för att tjäna pengarna. Vi har saktat ner livet avsevärt och vunnit massor i livskvalitet.
Jag ser här att för mig är det faktiskt möjligt att komma ner i en hållbar nivå på utsläppen om vi fimpar bilen. Bilen används huvudsakligen till rekreation och den är jag inte i nuläget villig att släppa. Kanske kan jag använda den ännu mindre dock…
Jag fick 5,4! Fattar inte. Bor litet, åker inte bil, konsumerar typ ingenting, flyger sällan, äter mycket lite kött. Det som är boven i dramat är att vi inte källsorterar (finns ingen källsortering i förening eller på gångavstånd från oss mer än glas, kartong, tidning) och att vi värmer upp med el.
Men det är ju bara konstigt och uppmuntrande (för mig som måste ta mig 1 km till närmsta återvinning med mitt crap). Att det gör sådan skillnad! Jag tror Fru EB får skriva en motion till styrelsen om detta. När jag bodde i BRF och satt i styrelsen styrde jag upp källsorteringen. Vi hade hade bara allmäntunnor när jag flyttade in. Det visade sig att det var billigare att källsortera än att bara slänga allt i en. Sopor är inte sopor, det är en resurs.
Fick 4,4 och då handlar jag aldrig nåt, källsorterar fanatiskt, äter kött bara ibland, flyger inte. Det är bilen som gör det, tar jag bort den så blir det 2,2. Hopplöst ju, bor på landet och har flera mil till närmaste samhälle o finns ingen buss eller liknande. Får nöja mig med att 4,4 ändå är rätt okej om man jämför, men ändå..
Man kan också vända på det och fundera på att gör man allt du gör så borde det inte vara ngt problem… bilarna/transportsektorn måste bli bättre. Att bo på landet bör inte vara = ohållbar
[…] det ska jag tala om för er. Som jag tagit upp i ett annat inlägg om hur jag sänkt mina CO2 utsläpp genom sparsamhet släpper medelsvensson ut 8 ton CO2 per år. Världsmedel ligger på 6 ton och […]