Vi bara lyder. Arbetsförmedlingen och byråkrati

Vi bara lyder. Nu går det rundgång bland FIRE bloggarna. I december skrev jag om Roland Paulsens medverkan i SVTs Idévärlden som var ett riktigt fint program där idéer fick ta plats och diskuteras. Av någon outgrundlig anledning finns inte programmen på SVT Play utan längre.

Hursomhaver. Min bloggkollega Fru EB tar upp samma avsnitt i hennes inlägg från igår där hon levererar sin bild av välfärd som jag helt skriver under på.

1 Jobba enbart med det som känns meningsfullt. Vicki Robin formulerade det som arbete som är konstruktivt och som ger synbar effekt, där ditt bidrag känns och är meningsfullt. Exempelvis att undervisa, vårda, konsturera, skapa och hitta lösningar på riktiga problem, inte GDPR-typen av problem. Your Money or Your Life borde vara obligatorisk läsning innan man som svensk proffstyckare slår sig ner i random TV/webb-TV-soffa.

2/ Jobba det antal timmar som får dig att må bra. Varken mer eller mindre. Genom att ha en hållbar livsstil i övrigt (d.v.s. inte femkilosstekar varje dag ej heller tre långresor per år) har du råd med den lyxen.

3/ Genom att kombinera punkt 1 och 2 kommer du med stor sannolikhet att generera mer värde till din samhällskropp än om du sitter på ett hittepå-jobb och mår psykiskt dåligt för att det a) är ett hittepåjobb b) tar tid ifrån ditt enda liv (tror jag?) från saker som du egentligen vill syssla med nämligen punkt 1.

4/ Genom att kombinera punkt 1 och 2 besparar du även ditt samhälle en del av de 80 miljarder vi unnar unnar unnar oss på psykisk ohälsa-fronten. 

Fru efficient badass

Rundgången då? Jo jag är lite krasslig och ligger hemma med en del tid över. En snabb googling på herr Roland Paulsen gjorde att jag hittade en SVT dokumentär som har samma namn som hans bok om Arbetsförmedlingen ”Vi bara lyder”. Filmen är en dock-dokumentär baserad på Rolands bok om det absurda i Svensk byråkrati som han skrev efter att ha studerat Arbetsförmedlingen inifrån. Filmen har vunnit priser och var guldbaggenominerad- jo jag tackar jag.

Från SVTs "Vi bara lyder"
Från SVTs ”Vi bara lyder”

”Så ert uppdrag är inte att förmedla arbete i första hand? Är inte namnet, Arbetsförmedlingen, ett dåligt namn i sånna fall? Blir det inte fel förväntningar?

– Alltså, vi kommer ju aldrig vara populära. Jag tycker det finns en ganska enkel matematik där också som jag tror är giltig. Om du är arbetslös och inte får ett jobb. Då kan du säga, jag är inte efterfrågad, ingen vill ha mig och det accepterar jag. Eller du kan säga, det är någon annans fel. Då är det bättre för din självbild att gå till grannen och säga att, jag får ingen hjälp från Arbetsförmedling, de gör inte sitt jobb. Vi är till för att ta lite av den skulden”.

ur svt´s ”Vi bara lyder”

Arbetsförmedlingens budget är lika mycket som polis- och rättsväsendet, gånger tre. Ändå hittar 9 av 10 sina jobb någon annanstans och på andra sätt. Platsbanken är den sista platsen man vänder sig tilll. Jag är för dåligt insatt för att uttala mig djupare i detta men jag kan konstatera att sedan denna film släpptes har de borgerliga fått igenom en budget som kapar en hel del av Arbetsförmedlingens organisation. Bättre eller sämre?

77 miljarder var Arbetsförmedlingens budget för 2018. 358 000 arbetslösa eller 6,6 % av arbetsstyrkan var arbetslös förra månaden. Platsbanken har i skrivande stund 159 000 lediga jobb. Sjukvårdens budget för 2018 var också 77 miljarder.  

Se filmen, den är mörk, vacker, välgjord och jag tror att de flesta kontorsarbetare kan känna igen sig på ett eller annat sätt. Du finner den nedan:

* En parentes. Jag ser också att Expressen skriver om de tuffa arbetsvillkoren på SVT och kanske speciellt på kulturredaktionen med otrygga anställningar och utbrändhet. Erik Schüldt som var programledare för Idévärldens första säsong gick i väggen och ersattes av Daniel Sjölin. Sjölin har nu också vittnat om SVTs sätt att hantera och pressa sina medarbetare och frilansare.

Jag har vänner valsat runt mellan SVT, SR, TV4 och diverse tidningar utan att kunna få en anställning. ”Utlasad igen” får jag höra allt som oftast. Alltid måste de hoppa in och arbeta på sommaren och acceptera allt för att hålla sig aktuell och väl med arbetsgivaren. Familjebildning och bostadsköp skjuts på framtiden, stress och maktlöshet breder ut sig. Tänk maskineriet som skall till för att hålla koll på alla journalisters LAS-dagar så att SVT/SR inte skall råka vara tvungna att anställa dessa krakar. HU!

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Flow-FI
5 years ago

Så himla bra inlägg!

Det är lite lurigt med vad som är anses meningsfullt jobb. Jag tror många intr har en klar bild av vad de tycker är meningsfullt och jobbet är mer andra saker som ett tidsfördriv och socialt forum (där alla andra ändå är). Vidare tror jag att man kan skapa mening med sitt arbete genom att tex känna sig mer delaktig i helheten och medskapande i tex beslut som rör ens arbete osv. När man kanske tröttnar på sitt arbete av olika skäl försvinner också känslan av meningsfullhet.

Btw, så läste jag att de 81 miljarder psykisk ohälsa kostar gäller bara staten. 18,5 miljarder utöver det får även arbetsgivaren stå för. Så paketpriset, special deal for you, r närmare 100 miljarder. Phu.

UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)
Reply to  Flow-FI

Jag har en enkel parameter att gå efter om jag trivs på jobbet eller inte.

– Frågar mig själv på helgen, ser jag fram emot att gå till jobbet på måndag?

Eftersom jag haft ett par sådana jobb vet jag att det finns, och givetvis kan det förändras över tid på en arbetsplats pga t.ex organisationsförändringar, chefer osv.

Anonymous
5 years ago
Reply to  Flow-FI

Absolut så Bagarn. Problemet för mig är att jag med mitt "uppvaknande" har svårt att finna mening i mitt jobb. Jag har skiftat och ser det som en pusselbit i mitt liv och möjliggörare för mitt kommande liv. Jag har det bra och trivs, speciellt med kollegor och flexibiliteten jag har. Nu sitter jag tex vid matbordet och skriver. När jag är klar med kommenterandet ska jag fräsa iväg en rapport som kanske tar en timme att färdigställa. Sen tänker jag unna mig en timmes gubblur på soffan lyssnandes på min Tända av #2 lista.

Anonymous
5 years ago
Reply to  Flow-FI

Flow: Psykisk ohälsa kostar alltså rätts- och polisväsendet gånger FYRA i pengar sett. Varför är inte detta på varenda löpsedel? Varför flimrar det bara förbi i Aftonbladet hälsa? Är det för att det är flest kvinnor som drabbas?

UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)
Reply to  Flow-FI

IGMR: Precis, jag syftade främst på trivsel under jäsningstiden (bygga pengarmaskin). En ska ju inte behöva "stå ut" med jobbet under 8år för att sedan frigöra sig, man får försöka göra det bästa av uppbyggnadsfasen.

Jag tror aldrig jag kommer hitta mening inom mitt yrke i den utsträckning som t.ex ideellt arbete som Mentor skulle kunna ge, plocka plast från stränder, ta hand om hemlösa hundar, börja jobb på MIND eller dylikt.

Anonym
Anonym
5 years ago

Att undervisa räknas som meningsfullt jobb. Ja, okej jag kanske bara är en lat och ansvarslös lärare som drar mig för att jobba. 😉 Men har inte uppfattat det som att uppgiften så mycket handlar om undervisning heller numera. Tänkte på det när jag läste samma hos FruEB igår. Visst förstår jag, men ändå inte…

Håller med om att Idévärlden var ett fint program. Eric Schüldt jobbar annars för SR sedan 2007(?). Egentligen är han väl inte direkt anställd där så ofta vad jag förstått. Hans Text & Musik i P2 är producerat av Filt och köps in istället. Det är väl så en hel del sköts. Men vet inte hur det fungerar. Vill inte skydda SVT här, men har svårt att tro att de är skyldiga för hans utbrändhet. Det är snarare hans personlighet som spelar in, det har han redan nämnt i andra sammanhang. Han har också svårt för auktoriteter och därmed chefer. (Har följt den människan nästan som en stalker i tre år så råkar veta nästan vartenda ord som fällts offentligt ur hans mun.)

Var på intervju för ett jobb för tre veckor sedan. Tänkte att det lärarjobbet verkade ovanligt bra och på låg stressnivå. Vid intervjun upptäckte jag något ovanligt. Då jag hoppat runt en del under nu många år så blev det fokus under intervjun. De tre rektorerna gjorde sig lustiga över det hela och undrade hur länge jag tänkt stanna där om jag fick jobbet. Det var raljerande och en rullade med ögonen. Jag var dock lugn, saklig och svarade ärligt på tusen frågor. Jag blev åskådare till ett intressant skådespel då de nog inte var vana vid någons ärlighet kring att tala om arbete, skolans syfte, om kommunikation i vardagen och om konkreta arbetsuppgifter.

De frågade flera gånger varför jag inte verkade nervös. Jag är sällan det när jag talar av inre övertygelse och är klar över var jag står. Men de verkade bli nervösa av att jag inte var det. Undrade för mig själv varför de ens kallat mig till intervjun. Men antar att ingen annan sökt jobbet. De har inte hört av sig med något besked. Kanske skäms de till och med för sitt ganska fräcka uppförande. Men man lär sig av det och det var synnerligen intressant. Kanske sådde man något frö där. Mamma tyckte att jag varit självdestruktiv. Och jag som var så glad och nöjd efteråt! Hon menar att man ska köra på med massor av fjäsk och skryt för att få ett jobb. Det har jag aldrig någonsin behövt. Det är pinsamt och oseriöst. Men efter detta börjar jag ju undra. Det blir som att sänka sig till en lägre nivå för att passa in i en kultur där man slutat tänka.

/Eva

Anonymous
5 years ago
Reply to  Anonym

Att du inte börjar blogga Eva – du sprider guldkorn.

Det är viktigt att vara sann mot sig själv. En vän till mig som är jurist på en av de större firmorna hatar fotboll. Hans klienter älskar fotboll. Min vän ser till att plugga in alla resultat för att kunna plocka poäng och smörja kunderna.

När det gäller jobb känns det som om det ofta skevar. Lika mycket som arbetsplatsen söker en människa som skall fylla en tjänst – lika mycket bör den människan leta efter en arbetsplats och en chef som man kan respektera och ha utbyte av.
Min nuvarande chef sa när han började att han hade valt arbetet på grund av VD:n. Han hade valt chef. Tycker det är sunt.

Jag är rätt övertygad om att det är bättre att den där telefonen inte ringer. Det är inget skådespel man ska ägna sig åt om dagarna.

Eric då – du har bättre koll på honom än jag. Håller inte han också på med klassisk musik på P2? Utmattning är ofta inte bara en arbetsgivares "fel". Det är en go mix av personlighet, arbetsuppgifter, förväntningar, kontroll, tydlighet och ambitioner. För många människor spelar också ekonomin in. Man upplever inte att man har något alternativ än att fortsätta bränna sig, dag efter dag. Livsstilen måste upprätthållas.

Anonym
Anonym
5 years ago
Reply to  Anonym

Svarade på detta för flera dagar sedan men det funkade inte att skicka. Det var ett lååångt svar…

Nå, det viktigaste är att jag aldrig tänkt på att välja jobb efter chef. Kommer att tänka mer på det framöver. Blev alldeles till mig när du skrev att din chef gjort så! Har alltid varit så fokuserad på detaljerna i arbetsuppgifterna. 🙂

/Eva

Anonymous
5 years ago
Reply to  Anonym

Får man till kombon är chansen större att man hittat en go arbetsplats. När han nämnde det blev jag ställd – hade verkligen aldrig tänkt tanken förut.

Frilosofen
5 years ago

Jag fick boken i julklapp julen 2016 av min ömma moder och när jag tänker tillbaka var det nog en av anledningarna till att jag trillade dit på FIRE. Denna dockumentär har helt gått mig förbi, tackar ödmjukast för tipset.

~Frilosofen

Anonymous
5 years ago
Reply to  Frilosofen

Jag kommer ihåg att du skrev det, i kommentar eller på Svenska Fire? Hursomhaver, detta är en liten pärla. Både visuellt och innehållsmässigt.

Fru EfficientBadass
5 years ago

"Sjölin har nu också vittnat om SVTs sätt att hantera och pressa sina medarbetare och frilansare." En vän som jobbar på mediaproduktionsbolag vittnar om hur man, precis som du är inne på, pressar priserna från externa bolag till en gräns så att DE inte har möjlighet att hålla sig till de på pappret fina riktlinjerna SVT/SR har för sin EGEN personal (som decimeras allt eftersom eftersom det är mer lönsamt att ta in externa, billiga produktioner). Så knäppt. Vi snackar inte elak Bondskurk till mediamogul utan Svenska Staten som driver på denna utveckling, dessutom med skattebidrag. Hur kan man misslyckas så totalt?

Jag trodde aldrig att jag skulle hysa denna åsikt men jag är inte längre solklart för public service som jag varit tidigare. Kvalitet i vissa radioprogram visst, men exempelvis Staden som du och fru tipsat om är ju överlägsen klass. De SR-produktioner jag tar del av med störst behållning är ofta producerade externt, som Medierna (Tredje Statsmakten Media AB) eller Filosofiska Rummet (Lokatt Media). Så vad ska jag med SVT/SR till förutom om jag vill bidra till sporträttigheterna (som utgör runt häflten av public service-budgeten om jag förstått det rätt)? Mello?

Anonymous
5 years ago

Jag är kluven till public service. Mycket av det som produceras tycker jag kan gå bort, underhållningsprogramen och så that is. Annat är ganska vinklat och inte så oberoende som jag önskat.

Nu konsumerar jag knappt SVT utan det är P1 för hela slanten baby. Det har jag stor behållning av.

trackback

[…] Roland Paulsens ”Vi bara lyder” försvann från SVT men ligger nu på Youtube. Fantastisk. Inlägg på temat av undertecknad här. […]

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x