Humleholk, humlebo, humlehotell – vi bygger bo åt humlorna

Humleholk, humlebo, humlehotell – kärt barn har många namn! Solens varma strålar smeker vår trädgård medhårs. Det växer, kvittrar och surrar.

Jag tänkte fortsätta på gårdagens trädgårdstema och ge er ett tips som både är kul att göra och potentiellt kan göra stor nytta. Rubriken skvallrar om vad jag tänkte ta upp idag – att bygga bo, holk, hotell åt humlor.

Bostadsbristen är verklig, även för humlorna. De gillar att bygga bon i gamla mushål och andra håligheter i jorden, typ sorkgångar. Speciellt mushålen är idealiska då de ofta ligger i torra, soliga lägen och redan är preppade med torrt och fint bomaterial.

Just detta med mushålen skall man gärna, om möjligt, beakta när man gör sina egna humleholkar och humlebon. Humlorna letar efter övergivna mushål med doftsinnet och här kan man hjälpa dem på traven att hitta hem. Det gör man genom att bottna sitt hemmabygge med hamsterströ eller strö från ett musbo eller från någon som håller tama möss. Smart!

Varför vill bjuda in humlor i trädgården?

Jo, humlorna är de insekter som faktiskt har störst betydelse för pollineringen i de flesta svenska naturtyper. Det är en handfull humlearters förtjänst att många av våra örter och buskar blir pollinerade varje år. Pollineringen är avgörande för frösättning och spridning hos nästan alla blomväxter.

Humlan är också igång tidigt på säsongen. Idag hade vi nattfrost här i Skåne. När jag åkte till jobbet var det 3-4 plusgrader ute. Humlorna var dock redan uppe och igång. Detta är också en av anledningarna till att man vill ha humlor. Många växter som blommar tidigt, typ trädgårdsblåbär, svarta vinbär, äpplen, körsbär, skogsblåbär, lingon, hallon, blir pollinerade av humlorna.

Är man intresserad av ökad avkastning i sin trädgårdsodling och på sina bärbuskar är humlornas arbete viktigt. Ser man dessutom till att erbjuda boplatser och ha blommor som blommar hela växtsäsongen kan man få stora bestånd av humlor och en avsevärt större skörd.

I Sverige finns ungefär 40 olika arter av humlor. Humlan är egentligen är ett vilt bi men till skillnad från bin och bisamhällen övervintrar bara humledrottningen. Tidigt på våren ger hon sig ut och letar ett bo där hon kan lägga ägg och bygga upp ett samhälle. 3-4 veckor senare kläcks larverna som blir arbetshumlor. Till hösten dör de och bara de befruktade honorna övervintrar till nästa säsong.

Vi har bjudit in humlorna i vår trädgård genom att bygga bon åt dem. Det är ett roligt och superenkelt projekt som jag och min son gjorde för ett par somrar sedan.

Hur gör man en humleholk / ett humlebo?

Humleholk, humlebo, humlehotell
Vårt första humlebo. Vi fick gäster redan första sommaren.
Humleholk, humlebo, humlehotell
Ett annat av våra humlebon. Stenar saknas på toppen, oklart varför men troligtvis ett barn som behövde stenarna till annat. Ovan åtgärdades omedelbart av undertecknad.
  • Ta en kruka av terrakotta eller liknande med ett dräneringshål i botten och som är cirkus 15 cm bred i diameter. 
  • Gräv ett hål i marken något större än krukan och en idealisk placering är på en torr och solig plats.
  • Bottna med bra bomaterial typ torkat gräs, hö och om möjligt, hamsterströ eller liknande.
  • Ställ krukan i hålet med dräneringshålet uppåt och packa jorden runt krukan.
  • Lägg gärna några stenar på krukan så att det inte regnar in. Täck inte ingångshålet eller humlornas dörr(dräneringshålet).
  • Klart

Detta är ett perfekt sätt att använda gamla krukor som kanske fått en spricka eller ett nagg. Det bryr sig inte humlorna om.

Köpa humleholk eller insektshotell?

Det går klart också att köpa färdiga humlebon och vi kör en kombination av hemmabyggen och köpta humleholkar och insektshotell.

Humleholkar och insektshotell

Våra köpta humleholkar och insektshotell har vi köpt när Granngården har rabatt. De håller bra kvalitet och är fina att titta på. Du hittar dem här. Ett annat ställe som har mycket fina saker till trädgårdens invånare, d.v.s, insekterna, fåglarna, fladdermössen och smådjuren är Vivara. Ett tips att titta in där också. Vi har ett par fågelmatare och nu också ett insektshotell därifrån som vi är nöjda med.

Humleholk, humlebo, humlehotell
Humleholk, humlebo, humlehotell
Signatur

Publicerat

i

av

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Flow-FI
5 years ago

Haha, är så bryggskadad att jag läste humlekok först! Mysigt med lite humlehem, det ska vi fixa i trädgården. Har sett ett par humlor stora som flygande kottar ute och fixar och donar nu. 🙂

Lisa
Lisa
5 years ago

Såna får det bli! Har ett gäng trasiga krukor som av oklar anledning blev kvar ute i vinter och som såklart har spruckit. Perfekt tips, tack!

UtdelningsBagaren (f.d Avkastaren)

Synd sambon har geting/hummel fobi, annars vore det trevligt 🙂

Havgrim
5 years ago

Bra initiativ. Ett tips för att humlorna ska trivas ännu bättre: Eftersom humlor i det vilda inte kan gräva egna bon väljer de gärna mushål och sorkbon som IGMR skriver här. Humlan går mycket på lukt och har ni möjlighet så lägg in spån eller strö från t ex marsvin eller hamster i krukan så lockar ni dem ännu mer.

Frihetskraft
5 years ago

Tack för ett sådant där tips som jag inte har en aning vad jag ska göra med, men som jag bara blir så himla glad av!

trackback

[…] Humleholk, humlebo, humlehotell – vi bygger bo åt humlorna. […]

trackback

[…] Humleholk, humlebo, humlehotell – vi bygger bo åt humlorna. […]

trackback

[…] Humleholk, humlebo, humlehotell – vi bygger bo åt humlorna. […]

Lars-Erik
Lars-Erik
2 years ago

Det är nog bra att luta en sån kruka en aning så att regn i större mängd inte samlas och kan rinna in även om en sten fungerar som tak över hålet. Annars en jättetrevlig ide, som jag bums skall använda. Älskar nämligen humlor och äppelträd

trackback

[…] Humleholk, humlebo, humlehotell – vi bygger bo åt humlorna. […]

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x