Igelkottskarusell? Igår vid tiosnåret när vi skulle gå och lägga oss tittade jag ut genom fönstret på ovanvåningen som stod öppet. Jag hörde ett ganska högt fnysande men såg ingen katt eller annat som ljudet skulle kunna komma ifrån.
Jag gick ut på altanen och där satt fru IGMR andaktsfullt och tittade på två igelkottar som höll på med något. Det ena igelkotten fnös och verkade arg (hade taggarna utåt höhö) och den andra gick tålmodigt, i maklig takt, runt den första.
Igelkottskarusell kallas detta. Den frustande, arga kotten är honan och hanen är den cirkulerande kotten. Tydligen kan denna parningsdans pågå i timmar och sträcka sig över många nätter. Honan väljer partner så det är inte säkert att den snurrande kotten får utdelning.
I en ostädad del av vår trädgård bor en igelkott i ett av oss köpt igelkottshus. Otroligt mysigt för oss och vår son.
Trädgården
Vår trädgård har genomgått en stor förändring sedan vi köpte vårt hus för fyra år sedan. I princip hade vi 550 kvm gräsmatta med några äppleträd i ena hörnet och en rabatt i andra. Jorden var torr, näringsfattig och packad. Nu är det en annan femma.
Runt vår tomt har jag satt upp ett raftehegn vilket är ett staket gjort av obarkade granslanor. I detta staket frodas insekter under barken och småfåglarna älskar att fara runt och leta godbitar. Vi har även planterat vildvin och piprankor som klättrar på staketet. Det ger extra skydd och grönska. Vi har humlebon, insektshotell och håller trädgården lite så där ostädad på sina ställen.
Rabatterna har utökats kraftigt samt att vi täckodlar dem alla. Allt organiskt material (förutom rotogräs) läggs i rabatterna och i odlingarna som täckmaterial. Växterna står tätt så ogräsrensningen är obefintligt. Detta ger förutom näring till rabatterna, en luftig och fin jord samt ett rikt mikroliv i jorden.
Ängen
En stor del av gräsmattan har grävts upp till förmån för djupbäddar, rabatter och bärbuskar. Resterande gräsmatta blev hårt åtgången och dog av torkan sommaren 2018. Det har vi utnyttjat genom att släppa upp en äng (dvs sluta klippa en del av gräsmattan) samt sått in frön från ängsväxter. Bin och humlor har redan hittat till ängen. Koltrastarna hoppar runt och skrämmer upp insekter som de fångar och jag har fått mindre att klippa. Ängen klipps en gång på hösten och då får gräset och annat ligga och torka. När detta är gjort tas materialet bort. Detta för att ta bort näring från ängen men låta växterna fröa av sig till nästa vår.
Koltrastarna
Koltrastarna är förresten ett kapitel för sig. Vi har massor av koltrastar i vår trädgård nu. De älskar att leta mat i våra täckodlade rabatter och djupbäddar. Täckodlingen lockar till sig maskar och annat som de äter. Koltrastarna är ett smycke för trädgården även om de beter sig som grisar. Jag har väldigt lite ogräsrensning men jag har en hel del återställande av täckmaterial efter deras bökande.
Fågelholkar har vi ett gäng men de lokala katterna är tyvärr ganska aktiva och bra på att klättra. På sommarnätterna har vi fladdermöss i luften. Det är underbart att sitta på altanen och titta på deras insektsrundor till koltrastens sång.
Vår trädgård var död och nu lever den igen, det känns bra och gör gott.
Å så fint! Ni har skapat biologisk mångfald och förutsättning för igelkottkarusell, bra jobbat! Det övergår mitt förstånd hur ni lyckats göra trädgården så vacker samtidigt som den är så funktionell med djupbäddar etc. Hos oss hade det sett ut som att man nyss grävt ner några lik bara. Men nu när vi flyttar (idag!) kommer jag att bärja lägga ut kompost i rabatterna. Om inte annat som en liten skattjakt för hönsen. Jag tänker att deras grävande i kombination med matrester borde vara mumma för växtligheten.
Kolla mitt inlägg om chop and drop. Det är superenkelt och man slipper kompostera. Komposterandet sker på plats – man skippar ett steg (komposten). Matrester osv måste man ju dock kompostera, annars kommer råttorna som ett brev på posten.
Men jag veeet, det var ju inte jag som kom på idén med att lägga ut kmposten i rabatten, jag konsulterade min personliga biolog i malmö.
Hihi rundgång.
Kul med igelkottar och andra djur/insekter.
Vi har inte lyckats få hit några kottar till vår tomt trots många års försök. Har massor av lövhögar, rishögar och sånt som de ”borde” gilla ?
Jag är flitig besökare på er insta. Ni gör ju massor gott och gött – vilket ställe ni verkar ha! Kottarna kommer nock tids nog 🙂
kul med flitighet 🙂 Vi kämpar på 🙂