Slå index?

Igår skrev bloggkollegan The Dividend Story ett inlägg om att slå index över tid. Han (jag är 99,57% övertygad om att det är en han) menar på att det, tvärtom vad jag och andra indexkramare skriver, faktiskt går att slå index, även över tid. TDS visar även upp sin fina portföljutveckling som sträcker sig från 2011 (som också visar att det går att slå index). Själv skrev jag en lång kommentar på TDS inlägg som jag tänkte modifiera något och utveckla här på min blogg.

Jag är en indexinvesterare och tror inte mig själv (eller så många andra om) att slå index över tid. Forskningen visar att bland aktivt förvaltade fonder är det bara några få % av fondförvaltarna som slår index över en femårsperiod. Gott så.

Alla kan slå index ett enskilt år men det blir mycket svårare att göra det över tid.

Med det sagt finns det också saker som gör att en enskild investerare kan ha en fördel över en fondförvaltare. En enskild investerare kan helt enkelt investera på ett annat sätt med en annan långsiktighet vilket en fondförvaltare inte kan/gör. Därav kan också, om stjärnorna står rätt, en enskild investerare kanske ha en edge.

Slå index
Slå index? IGMR Junior är beredd med sina boxningshandskar.

Den enskilde investerarens fördelar

För det första. En fondförvaltare har kostnader att dra runt. De har ett intresse i att bygga ett värde och tjäna pengar åt sina kunder. En fondförvaltare skall också tjäna pengar till sig och sin arbetsgivare, oavsett om den heter Spiltan eller något annat. Genom att investera i individuella bolag betalar du inte några onödiga avgifter.

För det andra. En fondförvaltare har oftast inte samma långsiktiga tänk i sina investeringar som en enskild investerare har. Sker en kraftig rörelse i en enskild aktie eller i en bransch är sannolikheten större att fondförvaltaren förlustminimerar och säljer av. Den enskilde investeraren har möjlighet till en längre investeringshorisont och kan därigenom göra en annan analys (om inte känslorna tar över).

För det tredje. Fondförvaltare har en större benägenhet att handla stora och välkända bolag. Detta är ur ett slå index perspektiv suboptimalt då de utgör en stor del av index. Kanske behövs en krydda här och där för att portföljen skall överprestera.

Vår investeringsfilosofi

Vi är indexinvesterare och investerar i fonder. Vår strategi är just den på grund av att vi helst lägger vår tid på annat. Jag är också ödmjuk inför min okunskap i bolagsanalys och har inget intresse av att bli bra på det i nuläget.

Genom att satsa på index satsar vi på världen och mänskligheten. Skulle våra indexinvesteringar gå i putten har vi antagligen större problem (apokalyps). För att vi skulle förlora våra pengar krävs det att 7000 + av världens största bolag skulle gå om intet. Som indexinvesterare kan jag luta mig tillbaka på statistik om index och förväntad avkastning. Som investerare i enskilda bolag krävs mer analys och skötsel.

Väldigt många människor förlorar pengar på börsen genom att investera i för få och fel bolag (jag tillhörde Black Pearl Resources sekten under en period. Hej då pengarna!). Känslorna styr och man vill ha snabba vinster och cash. Index är en väg runt det. Index och månadssparande är också en väg runt den egna obeslutsamheten, veligheten, nyckfullheten och annat som hör till att vara människa.

Vi indexinvesterare skall dock vara tacksamma för att det finns människor som äger aktier i enskilda bolag, köper och säljer. Index är helt beroende av just detta… tack!

Vår strategi är att investera index med en förväntad avkastning på 7-9% per år. Detta är vår strategi och den är högst medveten. Tiden vi vinner på detta sätt att investera återinvesteras i oss själva och tid tillsammans. Som post-utbränd familjefarsa med en heltidstjänst och en blogg att sköta är jag nöjd med detta medvetna upplägg.

Våra tips för dig som är nyfiken att börja investera på börsen

Som så mycket här i livet finns det gråskalor, inte bara svart och vitt. Index är ett bra sätt att investera men självklart går det att slå index ett enskilt år men också över tid. Här kommer tre tips som jag snappat upp efter vägen. Helt obildbar är jag icke! 🙂

  1. Börja med indexfonder. Läs bloggar, läs böcker, läs på. Det viktiga i detta skedet är dock att pengarna börjar arbeta. In med dem i index.
  2. Är du nyfiken på aktier? Börja addera innehav men tänk på att diversifiera dig. Äg gärna 15 eller fler aktier för att sprida risk. Äg inte för många så att du inte kontinuerligt kan analysera dina innehav.
  3. Vid köp av aktie i nytt bolag. Ha ett excelblad, dagbok eller annat där du skriver varför du investerar i detta bolag. Förändras något i bolaget framöver kan du gå tillbaka till din ursprungliga analys. Då kan du se om aktien fortfarande matchar ditt ursprungliga mål och analys.
Signatur

Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Pär
Pär
5 years ago

Han tänker dock helt fel. Det som är svårt är inte att slå index, det svåra är att slå index på en riskjusterad basis.

Larson
Larson
5 years ago
Reply to  Pär

Det där med riskjusterad avkastning och risk i framtid är dock inte så simpelt att beräkna som man framställer det ibland. Min absolut högsta sharpekvot(momentant 2-siffrig över 12 månader) var vid en objektivt sätt vansinning risknivå med slagiga valutacertifikat.

Pär
Pär
5 years ago
Reply to  Larson

Visst kan det vara svårt att ta hänsyn till risk. Dock ännu värre att helt skippa det. Då är ju en 100% hävstång ett enkelt sätt att slå index med nästan 100%.

Larson
Larson
5 years ago
Reply to  Pär

Superviktigt att ta hänsyn till, det som är svårt är att veta hur mycket risk man betalar för en viss potential då det är okända faktorer. Typ sharpekvot har svagheten om att förutom att det är trubbigt i sig så mäter det bakåt i tiden såklart. Sen är risk alltid >0 så också bra att försöka minimera riskpåverkan på flera olika sätt.

Larson
Larson
5 years ago

Det finns en annan väldigt stor fördel som privatinvesterare kontra fondförvaltare. En fond måste följa sina egna regler och kan ofta inte välja att sälja av och gå likvid ex.vis. Som privatinvesterare är vi fria att ligga med kassa och endast satsa vid/under en viss tid på specifika case.
Med det sagt så skulle jag ändå rekomendera andra(och mig själv) att ligga passivt i fonder till största del. Hittills har jag dock alltid varit aktiv men längtar efter att slippa vara det och istället lägga tiden på annat, planen är att skifta om alltmer till passiv förvaltning i takt med att när nuvarnande case spelar ut.

Jacke77
Jacke77
5 years ago

Hej IGMR.
Avanza har fortsatt sin goda vana att redovisa kundernas avkastning och därför tänkte jag helt enkelt följa upp det gamla inlägget, hur gick det sen?

År Avanzas kunder SIX30RX
2008
-36 %
-36 %
2009
43 %
49 %
2010
16 %
25 %
2011
-16 %
-12 %
2012
8 %
16 %
2013
17 %
26 %
2014
8 %
14 %
2015
16 %
2 %
2016
6 %
9 %
2017
6 %
8 %
Ack
59 %
111 %
Snitt
5 %
8 %

Lite statistig i från blogg Lundaluppen.
Det säger allt vad är det bäst spara i.
Lycka till. Dem som skritet om sin avkastning mot index blir inte många % efter 5 år. Ännu mindre efter 10år.
Mvh. Jacke77

Flow FI
5 years ago
Reply to  Jacke77

Grym sammanställning med siffror från avanza. Sen är ju den eviga frågan VILKET index ska man jämföras med. Aktiva förvaltare väljer väl sällan aktier som ingår i bara ett index utan troligtvis rätt många olika. Finns väl ett antal hundra olika index att jämföra sina investeringar mot. Men vad blir rättvist
Jag är själv en indexkramare men kan förstå de som håller på med stockpocking osv för det blir ett intresse och en hobby att hålla på med börsen. Men man ska nog vara ödmjuk och inse att på sikt är det ett intresse som med stor sannolikehet kommer kosta dig en hel del pengar.

Jacke77
Jacke77
5 years ago
Reply to  Flow FI

Hej
Det är smidigt att jämföra sig med gratis indexfond Avanza Zero. Den kostar inget i avgift. Då majoriteten i Sverige med rena aktier köper Svenska aktier är det smidigt välja den index som är helt gratis Avanza Zero. Det är ett dyrt hobby köpa aktier själv långsiktigt för majoriteten. Finns även billig Seb Sverige indexfond 0.27% hela Sveriges börs som är ännu svårare slå långsiktigt.
Mvh. Jacke77

Flow FI
5 years ago
Reply to  Jacke77

Hej jacke, ja det jag menade var att har man innehav tex på amerikanska börsen bör man kanske jämföra sig med S&P 500 eller liknande index, inte SIX30RX. Stock pickers har oftast innehav på flera olika börser. Visst kan man jämföra alla form av avkastning med varandra vilket är mest lukrativt. Men ska man jämföra resultat mot ett index så borde man väl isf jämföra enbart med innehav som finns inom samma marknad, eller vad tycker du?

Jacke77
Jacke77
5 years ago
Reply to  Flow FI

Jag tycker att det är onödigt betala extra avgifter tex courtage, växlings avg om man inte lyckas slå en gratis eller billlig Sveriges index fond ännu bättre satsa i så fall på Avanza Global 0.11% i avg. Fattar inte vad är det så roligt med aktier om du är sämre än snyttet? Jag fattar att aktier är beroände framkallande likt spel, casino, tobak, alkohol. Den gruppen vill jag inte tillhöra och är livrädd för beroände handlingar. Därför väljer jag stabil Global index och är nöjd med den avkastning jag får långsiktigt. Jag vet inte om det blir 4-6-8% årligen, men jag vet vad jag får och vad jag betalar i avgift. Jag har inga skulder och helt skuldfri. Sparar ganska mycket månadsvis och några miljoner i Isk Avanza. Allt från lönen och skulle aldrig låna pengar för att köpa aktier. Inte äns för 0% i ränta som jag har rätt på Avanza. Lycka till.
Mvh. Jacke77

Skogsanna
Skogsanna
5 years ago

Har försökt lära mig mer om aktier men det är ju som att lära sig ett nytt språk och det tålamodet har jag inte. Jag har läst Hernhags böcker som ju ändå är väldigt tydliga men det tänder ingen låga av intresse och utan intresse lär det inte funka.

För att åtminstone göra som många andra så köpte jag några Kinnevik och se där, genast hände det något obegripligt, en del av det skulle plötsligt heta millicom och inte hann/orkade jag gräva ner mig i det innan Bäst före datum hade gått ut.

Tror fasen att man blir indexkramare!!!

Studenten A
Studenten A
5 years ago
Reply to  HerrIGMR

Spännande!

Detta ska bli kul att höra mer om. Jag var nyss med i en träningsstudie där den bland annat innehöll en 3 dagars fasta (72 timmar) där man endast får dricka vatten. Dock kom jag inte med efter stage 1 då mina mätvärden inte uppfyllde dem efterfrågade i studien. Så har inte testat 72 timmars fasta… än.

/A

Studenten A
Studenten A
5 years ago
Reply to  HerrIGMR

Nää det blev inte av. Har inte testat något annat än den vanliga 8:16 fastan jag kör dagligen.
/A

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x