Valutapåverkan på fondinnehav

Så var det fredag fredag igen och ISKn har tagit sig över en ny 100 000 gräns. Det är ganska magiskt att se hur portföljen växer. Jag har funderat på valutapåverkan på fondinnehav och hur det har påverkat och påverkar våra innehav.

Valutapåverkan på våra fondinnehav

Vi sparar som ni säkert till största del i indexfonder. Vi har haft en väldigt fin uppgång sedan vi började spara för snart tre år sedan. Men – vår ISK har halkat efter lite under covid jmf index och jag funderade på varför? Varför går inte våra innehav upp lika mycket i värde som de innehav vi äger?

Jo i och med att vi har stor exponering mot USD och kronkursen har förstärkts jmf USD har våra innehav inte stigit så mycket i SEK som i USD.

Gör vi ett tankeexperiment att fondkursen i en renodlad USA-fond skulle stå helt still under ett år och att SEK förstärks mot USD med 10% under året – då kommer fonden få en tioprocentig nedgång.

I mars/april fick man 10,47 SEK för en USD. Nu har kronan förstärkts och man får 8,34 SEK för en USD. Dåliga nyheter pour moi. Men – allt är inte nattsvart.

Valutapåverkan på våra innehav

De läsare med hökögon ser en pyttevändning på slutet av grafen och den har, tillsammans med stigande aktiekurser, gjort att vi nu kliver över 1,3msek för första gången.

Valutarisk

Vissa är av skolan att bor man i Sverige, har inkomst och pension i SEK – då ska man spara i SEK. Och det är ingen dum tanke. Detta ska man främst ha i åtanke om man har en kortare investeringshorisont. Att addera valutarisk till en redan volatil aktiemarknad är kanske inte så klokt om man behöver pengarna inom 1-5 år.

Men många Amerikanska bolag är världsomspännande bolag som får sina intäkter i många olika valutor. Går USD ner går deras vinster i USD upp p.g.a. växelkursen. Aktiekursen bör då kunna gå upp så mycket att det motverkar effekterna som en svagare USD-kurs ger.

Dollarn har också rollen att vara världens reservvaluta som pengar flockas till i kristider. En så kallad ”safe haven”. Dollarn brukar då stärkas i kristider men inte under covid? SEK stärktes mot USD eftersom Sverige har haft som strategi att hålla ekonomin igång och pengarna faktiskt flockades till SEK i under denna kris som covid är.

Historiskt har dock SEK mer eller mindre tappat konstant mot USD sedan 70-talet.

Tittar man på tajming har man otur om man investerade mycket i US aktier och fonder när SEK var svag. Köpte du på dig massor några år efter milleniet stod USD i över 11 SEK. Detta är för övrigt samma problematik som att köpa fonder och aktier när börsen är högt värderad.

Vad är då lösningen för att komma runt valutarisken?

Vår strategi

Som så mycket annat här i vår komplicerade värld är detta också komplicerat. Jag kan försöka förstå mig på vad som påverkar vad men det kan jag inte. Det jag kan påverka är våra pengar och vårt månadssparande. Vårt månadssparande över tid gör att jag köper fondandelar till olika fondkurs och olika valutakurs. Detta gör att jag och vi sprider vår risk över tid.

Hur tänker du med att spara i utländska innehav? Tänker du på valutapåverkan på fondinnehav och aktieinnehav?

Läs även Avanzas Johanna Kulls inlägg om valutarisk.

Signatur

Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

21 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jacke77
Jacke77
3 years ago

Hej på dig.
100% LF Global indexnära. Känns tryggt och bra långsiktigt. Ha det så bra.
Mvh.jacke77

Fru Lugn
3 years ago

Lite trist blev det eftersom min pengamaskin har stor del globalfonder, men hela planen var ju att den skulle vara tråkig, stabil och förutsägbar, så jag ska egentligen inte gnälla 🙂 Testar dock att öka de svenska innehaven lite framåt, för det känns som att jag kan stå ut med lite större svängningar.

Fru Lugn
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Visst är det så. Tålamod är en dygd, we’re in it for the long haul, osv. Detsamma!

ZeroStrategy
ZeroStrategy
3 years ago

Jag brukar inte tänka jättemycket på valutarörelser i vanliga fall, men nu försöker jag passa på och öka på andelen USD-innehav i portföljen.

Viktor
Viktor
3 years ago

Kan i sammanhanget vara värt att nämna att hedga SEK/USD kostar en fond normalt 0,5-1,5%, beroende på hur volatil valutakursen är. Det är ett argument till att det är tokigt att köpa en amerikansk (eller global) aktiefond i SEK. Denna kostnad drabbar ju alltså avkastningen negativt. Min erfarenhet är att valutarörelser jämnar ut sig över tid, ibland bidrar de som boost och ibland som sänke.

Brasklapp: Har inte läst artikeln på Avanza, där kanske ovanstående nämns.

Arbetsplanen
3 years ago
Reply to  Viktor

@Viktor
Skulle du kunna utveckla lite här eller länka någon sida där det du beskriver förklaras lite mer grundligt? Varför är det dåligt att köpa t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära, som har 65% USA och handlas i SEK? Oavsett hur du gör för att äga utländska företag måste du växla valuta om du arbetar i Sverige och får lön i SEK.
Nu när USD är förhållandevis svag mot SEK får du mer andelar (i amerikanska aktier) för pengarna, annars får du lite mindre. Det jämnar ut sig över tiden.

Du får gärna rätta mig om jag har fel här! Förstod inte riktigt vad du menade med ditt inlägg och lär mig gärna mer.

/Arbetsplanen

Viktor
Viktor
3 years ago
Reply to  Arbetsplanen

Jag tror vi är av samma åsikt, men jag uttryckte mig nog lite slarvigt 🙂

Istället för

”Det är ett argument till att det är tokigt att köpa en amerikansk (eller global) aktiefond i SEK”

borde jag formulerat mig

”Det är ett argument till att det är tokigt att köpa en amerikansk (eller global) aktiefond SOM ÄR VALUTASÄKRAD TILL SEK”

Att en fond handlas i SEK, t.ex den LF-fond du nämner, innebär inte att den är valutasäkrad. Det betyder att vi kan köpa andelar i fonden med svenska kronor. Själva växlingen sker sedan när fonden köper värdepapper i annan valuta. Och här kommer alltså valutarisken (och -möjligheten) in. Valutarisken i en fond kan dock elimineras genom valutasäkring. För detta behöver fondförvaltaren en motpart att ”sälja” valutarisken till. Kostnaden för valutasäkringen ligger normalt mellan 0,5-1,5% men kan bli ännu högre om valutan är väldigt volatil. Denna kostnad slår direkt mot avkastningen, tillsammans med övriga kostnader t.ex förvaltningsavgift.

Med det sagt så är de flesta aktiefonderna i Sverige inte valutasäkrade. Och om de är det brukar det uttryckas tydligt i faktabladet. Håller med IGMR om att det under vissa omständigheter kan vara klokt att investera i valutasäkrade aktiefonder. Men i det långa perspektivet är min erfarenhet att det jämnar ut sig.

Jag hittade ett par artiklar i ämnet.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2009/12/14/vad-ar-en-valutasakrad-fond.html

https://nordeafondmagasinet.se/innehaall/valutarisk

Viktor
Viktor
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Nejdå inte slarvigt alls! Bra att du tog upp frågan. Jag ville bara lyfta fram min syn på saken.

Arbetsplanen
3 years ago
Reply to  Viktor

Tack för förtydligande! 🙂
/Arbetsplanen

Viktor
Viktor
3 years ago
Reply to  Arbetsplanen

Hej! Har försökt posta ett svar här fler gånger under dagen. Är det ngt fel på kommentarsfunktionen? Hur som helst publiceras det aldrig, trots upprepade försök…

Viktor
Viktor
3 years ago
Reply to  HerrIGMR

Aha det förklarat saken 😃 Pulka är kul!

Ha en fin vecka!

Camilla
Camilla
3 years ago

Hej! Har också funderat varför USD gick ned när Covid19 tog fart, USD är ju en safe haven som du sa, och borde gå upp då när krisen slår till! Men svaret ligger nog i att när covid-krisen tog fart, började FED (USA:s riksbank) printa en hel massa pengaroch penningmängden M2 sköt i höjden. Tidigare, under 2019 var det ju nästan brist på dollar och bankerna hade problem med clearingen över natten, då steg efterfrågan på dollar och priset på den gick upp.
Nu har USA större penningmängd (M2 upp), vilket innebär mindre efterfrågan på dollar, dollarkursen ned.
Och svenska riskbanken har dessutom hållt emot bra och flaggar inte i tid o otid för fler räntesänkningar. Därför har kronans värde ökat. Finns säkert också fler orsaker. Intressant är att generellt när M2 går upp, så går även börsen upp (laggar ett upp till ett halvår).

Pappa Betalar
Pappa Betalar
3 years ago

Hej IGMR!
Näe, valutakursen är inget jag tänker speciellt mycket på. Dock kan jag bli lite extra sugen på att köpa någon/fylla på i amerikanska aktier när Dollarn ligger som den gör nu. Likaså har jag kikat lite mer på norska aktier och handlat dessa nu då Norska kronan varit ganska svag senaste tiden.

Men detta är inte det jag tänker mest på när jag investerar. Kikar på bolagen i första hand.

Att investera varje månad oavsett valutor och hur börsen går, det är det bästa!

Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

trackback

[…] februari 2018 till nu. USD-kursen är inte med oss och därför har Lysa inte gått lika starkt den senaste tiden som OMX30 som är […]

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x