I helgen var det dags för vårgrävning av djupbäddarna. Att odla i djupbädd är en av de bättre saker jag gjort i vår trädgård. Varför? Jo, dels blir skörden oftast väldigt bra i dem (om inte sniglar och annat oknytt ställer till det) och dessutom behöver man inte vattna dem så mycket.
En annan stor fördel med djupbäddarna är att när jag matar dem med organiskt material på hösten – då sväljer de nästan allt trädgårdsavfall vi har. Löv från tre stora lindar, gräsklipp, grönsaksblast och nerblåsta pinnar från kommunens lindar.
I skrivande stund håller vi oss med tre djupbäddar. Två lite mindre, en låååång och två lite som är lite för breda för att de ska vara bekväma att vårgräva eller mata på hösten.
Anlägga en djupbädd
Att anlägga en djupbädd är enkelt. Jag har följt Lena Israelssons instruktioner i fina boken ” Handbok för köksträdgården” samt tagit inspiration från Sara Bäckmos Youtubekanal ”Skillnadens Trädgård”.
Jag anlade mina på hösten och gjorde som så att jag täckte den tänkta odlingsytan med gräsklipp och löv. Detta fick gosa till sig över en bit in på våren så att maskarna skulle kunna göra en stor del av förarbetet till grävningen. Vi har lerig, kalkrik jord som måste matas med mycket växtmaterial för att bli lucker och fin.
När våren kom var det dags för djupgrävning och jag passade även på att mata djupbädden igen med växtmaterial.
Grävningen görs enklast genom att gräva en ränna/rad i kortändan av bädden. Jorden lägger jag i en skottkärra eller bara bredvid högen. Rännan fyller jag helt med organiskt material som jag packar genom att jag trampar runt lite. Bottnar gör jag gärna med större grenar som kommer binda mycket vatten.
Sedan fortsätter jag med rad efter rad. När jag gräver nästa rad täcker jag rännan med växtmaterial jag just fyllt. Så gör jag rad för rad till jag kommer till slutet. Den rännan fyller jag med jorden från första raden. Vips så är djupbädden klar för att planteras. Bädden blir djup, näringsrik, har ett rikt mikroliv och växternas rötter utvecklas fint i den porösa jorden. Morötterna trivs om man säger så…
Sara Bäckmo har en lite annan approach när hon anlägger men inget sätt är fel.
Höstgrävning / matning av djupbäddarna
När hösten så kommer är det dags att mata djupbädden med växtmaterial inför vintern. Gör man inte det blir inte jorden lucker och man återför inte den näring man tagit genom att odla och skörda grönsaker.
Här har jag snott Sara Bäckmos knep rakt av. Enklast är att gräva en längsgående ränna i mitten av djupbädden två spadtag djupt. I den rännan lastar man i växtmaterial och täcker över med jord igen.
Vårgrävning av djupbäddarna
Så har vi kommit till våren den sköna och nutid för när jag skriver detta inlägg. helgen grävde jag om våra djupbäddar. Här kan man göra på två sätt. Antingen bara vänder man jorden som Sara Bäckmo tipsar om eller så matar man bädden igen. Jag hade en del växtmaterial, mestadels löv, kvar från i höstas men även ogräsrens och grenar från beskärning av diverse buskar. Så istället för att bara vända djupbädden fick växtmaterialet åka i. Jag har ingen kompost i trädgården och trädgårdstunnan är uppsagd. Därför måste Allt växtmaterial tas hand om genom att mata djupbäddarna och genom chop and drop metoden för rabatterna.
Odlar du i djupbädd och i så fall – hur gör du vårgrävning av djupbäddarna?
Bra jobbat! Tack för tips. Vi blev med trädgård strax innan jul och har jobbat hårt med att röja – enorma mängder ogräs och sly. Men det har varit så härligt att vara ute och gräva och rensa och (lite oväntat måste jag säga) har ett trädgårdsintresse växt fram. Det blir inget fokus på några mängder av mat i år men det här låter ju som en bra idé att starta upp till hösten.
Och tack för en i övrigt otroligt inspirerande blogg.
Hej Sofie. Vad glad jag blir av din kommentar! Hoppas att många kan hitta något att läsa på bloggen, ekonomi är inte allt utan bara ett verktyg för att få ut mer av det göttiga.
Härligt med trädgård för er! Det tar ett tag att göra en ny trädgård till sin egen. Men som du säger, lägger man tid blir man investerad och kanske märker att det inte bara är skönt att röra sig utan att man kanske får lite flow också. Toppa det med direkta resultat av sitt arbete och att trädgården blir fin. Mumma!
Vi odlar inga mängder men vissa år är vi självförsörjande på kål. Oavsett är det kul och gott 🙂
Inga djuprödare ännu, men tog tag i vår kompost som stått på ett riktigt tråkigt ställe (2 m från dörren). Praktiskt hade vi 1,5h möte i eftermiddags på distan så då tog jag tag i det samtidigt som jag lyssnade. Grävde ur allt material, fick mig en trevlig överraskning när det i botten var jättefin jord, lucker, näringsrik och kändes allmänt härlig! Beslutade då för att behålla komposten men placera den i ett hörn i trädgården där den inte syns lika väl. Luckrade upp jorden där jag ville ha komposten, ställde dit ”trä-formen”, grundade med lite av den fina jorden och la tillbaka mycket av det material som var i komposten, men klippte ner grenar och annat så det blev mycket mindre. Kändes superskönt att se att komposten lever och mår bra, blev peppad på att nu faktiskt ha kvar den! Och skönt att få 1,5h trädgårdstid gratis – mot att lyssna på ett möte! Tack gode gud för distansmöten!!
Nu har vi fått en härligare entré, ska inhandla 2 nya bärbuskar och plantera där komposten stod förut och förhoppningsvis njuta av hallon och Tay-bär (tror jag de hette..) i höst!
Djupodlare ska det ju stå!
Det låter ungefär helt underbart med trädgård istället för kontorsstol på ett möte. Har också gjort så själv så sent som i förrgår.
Kompost är bra och det vill jag egentligen ha. Vi har dock ingen plats…
Tänk på att Taybär kan sprida sig och bli oregerliga. Jag grävde just upp vårt och skänkte till en intet ont anande granne 🙂
Hm. Kanske ska ta tillvara på den taggiga, invasiva björbärsbusken vi har istället då… Kapa ner den, flytta från en rabatt där den fullkomligt tar över till den dedikerade bär-gången. Är ju trots allt mer rimligt egentligen. Och livet kan nog klara sig utan ännu en invasiv bärbuske…
Hehe. Vi köpte taggfritt björnbär på Lidl som har tagit sig jättefint. Annars har didäringa ju otroliga taggar…
Ja, vi har en taggfri björnbärsbuske och en med taggar.. Den med taggar växter och sprider sig nästan lika mycket som citronmelissen – sen är det inte så lätt för en (snart) 1,5 åring att fatta att hon inte kan störta rakt in i den… Så det är den som ev får ryka.. Alternativet är ju som sagt klippa ner den och flytta den så den inte tar upp 90% av en av rabatterna (med bäst läge…) Måste ta ett till funderarvarv på detta..
Jag tror det var en kommentar från dig som fick upp ögonen på mig för hur invasiv och jobbig citronmelissen är. Vi har rätt mycket av den i trädgården och jag har gillat den som dragväxt till pollinatörerna. MEN den tar över och sprider sig + har jäkla rötter. Nu tror jag att jag har rensat bort det mesta av den + otyget nejlikrot.
Vi får se 🙂
Jag ersatte taybäret med en humle. Hoppas på att den trivs. Så gott att lukta på humlekottarna.
Kommer definitivt att ingå i framtidens odlingar – i vilken omfattning beror nog kostnad/nytta vs andra odlingsmetoder(helt friland, hugelbädd m.fl.). Kör ni detta på alla ettåriga odlingsytor?
Fin inspiration detta – uppskattas starkt!
Vi har också fyra pallkragar som vi odlar i. Kör en variant men orkar inte gräva och vända lika mycket. Över hösten/vintern bara öser vi i trädgårdsklipp, kaffesump (blev mycket under hemmacovidjobbandet) och liknande. Jag har inte vänt om dessa än men det kommer snart. I dessa odlar vi favoriten anisisop, olika myntor, bladpersilja och annat fint. I och med att några är fleråriga får vi vara försiktiga på vändandet där…
Hügelbädd hade varit kul att testa. Har lite det tänket i och med att jag bottnar våra djupbäddar med tjockare kvistar. Samtidigt är det inte helt lätt att få tag på allt material i en stad.
Kul att få tänka och planera framtidsodling. Är det full on självförsörjning eller mysodling som gäller?
Intressant med odling mot s.k. reducerad bearbetning – tar allt mera mark (höhö) vid odlingar i stor skala där jag kommer ifrån (växtodling på åkermark och med tillhörande djurhållning) och önskar vara tillbaka i längre fram.
Också väldigt intressant med anisisop – det måste testas längre fram.
Har en släkting som gör ett par hugelbäddar nu – ska dela med mig av dennes erfarenheter när dessa är inhämtade!
Tanken och drömmen för mig är att ha en trädgård, vid sidan om den kommersiella, med både odlings- och rekreationsområden som ger något till alla ens sinnen och där ens lust helt bestämmer. Hur den lusten ser ut i omfattning och inriktning får tiden utvisa:)