Det är rött på börsen, väldigt rött. Till i morse har vårt innehav gått ner ungefär 100 000 kronor. Idag ser det ur som om vi droppar ner en 60 – 80 000 kronor till. Det är mycket pengar och hade vi tagit mer risk än vi mår bra av så skulle det också kännas i magtrakten.
För det är lite så det är. Har man en risknivå i sitt sparande och i sina investeringar som gör att man börjar snegla på säljknappen har man i mitt tycke fel risknivå. Tvärtom är det nu man har, om man har is i magen, möjlighet att köpa på rea. Man kan se det som att avkastningen man får på sina investeringar är en betalning för sin oro. Oron och klåfingrigheten måste man bara hantera.
”Vad tror du om börsen?” Denna fråga har jag fått många gånger de senaste åren. Vänner, kollegor, nära och läsare har ställt frågan. Nu råkar det vara så att jag inte jag inte bara tror hur börsen ska gå, utan jag V E T hur börsen kommer gå.
Att sitta och gissa på hur börsen kommer att gå skapar bara oro och kanske till och med fattas dåliga beslut. Beslut som påverkar framtida mål, frihet och kontroll över sitt liv.
Vad tror du om börsen?
Jag tror inte, jag vet. Det jag vet är att börsen kommer gå upp och ner. Det är det börsen gör. Upp och ner på ett oregelbundet sätt som i princip är omöjligt att gissa sig till. Att börsen går upp och ner är lika naturligt som att solen går upp och ner eller att det regnar ibland.
Jag vet alltså att börsen går upp och ner MEN jag vet också att börsen, i snitt, går upp fler dagar än den går ner. OMX30 har under de senaste tio åren gått upp 53% av börsdagarna och levererat knappa 13% per år i snitt sedan 1984.
Blickar vi mot USA har S&P 500 index levererat 10-11% årligen i snitt sedan 1924. Då var det bara 90 aktier och 1957 adderades 410 till . Sedan 1957 har S&P500 som vi känner det nu, levererat ungefär 8% i snitt årligen.
Vad gör jag med denna kunskap?
Gräver man lite kan man se att vissa perioder, ibland flera år, levererar sämre resultat. Därmed är det rimligt att vara långsiktig och inte stirra sig blind på dagskurser, månadskurser eller till och mer hur det går ett enskilt år. Det är också då rimligt att månadsspara och sprida riskerna.
Vad mer? Jo eftersom börsen går upp och ner vill jag sprida mina risker så att jag inte köper allt på en gång eller att bara satsa på få företag. Jag vill äga en del av allt eftersom jag vet att summan av alla små innehav ger mig en avkastning på 7-10% årligen i snitt. Det jag pratar om är indexfonder och då med många innehav och stor riskspridning.
Till sist måste jag också inse att jag är människa och precis som med flygplanskrascher är det den mänskliga faktorn & känslor som gör att sparandet inte går så bra som det kan göra. Jag vet vad börsen kommer göra och jag vet vad jag själv bör göra givet vad som händer på börsen. Jag säljer inte, månadssparar och försöker ösa in mer pengar än vanligt när det går dåligt på börsen.
Dessa förhållningsregler har jag skrivit ner i en investeringsfilosofi. Är jag osäker på vad jag ska göra är det bara att ta en koll på reglerna och göra som det står. Följ planen.
Man kan se det som att avkastningen man får på sina investeringar är en betalning för sin oro. Oron och klåfingrigheten måste man hantera.
Pengarna är ett verktyg
Jag förstår också mer och mer att pengar är ett verktyg. Vi skall använda detta verktyg till att skapa oss en framtid och ett liv vi känner pirr inför. Detta har jag också med i beräkningen när jag och vi formulerade investeringsfilosofin.
Den risknivå jag och vi är bekväma med är just denna jag beskrivit ovan. Kör man Bitcoin, enbart Tesla eller varför inte Gamestop – då får man vara beredd på större kast, mycket högre risk och eventuellt större förlust/vinst. Det är upp till var och en.
Vi är inte beredda att ta på oss den risken. Det kan gå men risken att det inte går är också stor.
Hur mycket risk tål du?
Jag brukar tänka att det är andelar i fonder jag köper och antalet andelar minskar inte när börsen går ner. Då är det istället rea på andelar och jag blir sugen på att köpa mer. Sen ägnar jag mig åt nåt viktigare och roligare – idag ska jag klippa ner buskarna. Jag älskar reor (bokrea snart…). Mitt sparande är långsiktigt. Som en liten snuttefilt i oroliga tider har jag även en kontant buffert (på konto) så jag inte ska behöva sälja fonder när det visar rött. Ha en fin dag! // Hanna
Kan inte säga annat än att det är precis det tänket som gör att man lyckas med sitt sparande. Snyggt!
Ja, så rött att jag nu slutat logga in och kolla. Det vänder – tids nog!
Roligare är att jag idag kickat igång odlingarna med att köldbehandla aklejafröna du postade! 2 v i uterummet och sen får de komma in. Kanske jag orkar vänta så länge på att så tomaterna så de får komma igång samtidigt!
Riktig härlig vårkänsla denna hemmajobbardag med solen som strålar in genom vardagsrumsfönsterna i söderläge och fåglar som kvittrar! Ni lär väl ha kommit ännu längre på vårfronten nere i skåne!
”Man kan se det som att avkastningen man får på sina investeringar är en betalning för sin oro. ” Mitt i prick! Och håller helt med om att det är vid turbulens man vet om man har rätt placeringsmix. Jag/vi har runt 2 års omkostnader kontant vilket ger bra nattsömn (givet att en krasch sällan håller i sig längre än så). Ibland blir jag sugen på att investera delar av dessa pengar i nedgång men har hittills avstått. De är ju den mentala krockkudde som gör att jag inte gör dumt.
[…] sig bra mot exempelvis inflation eller en recession.Ibland Gör Man Rätt skriver lite tankar om den blodröda börsen. Det har nog inte undgått någon som är investerad på börsen. Inte första gången som börsen […]