Vintersolståndet

Vintersolståndet 2022. Denna dag kanske passerar obemärkt förbi för många men det gör den ICKE undertecknad.

Jag gillar inte den mörka perioden och då bor jag ändå nästan längst ner i Sverige och kommer undan relativt okej (för att vara Sverige). Men det är ändå mörkt och många dagar är så grå att det känns som om det aldrig riktigt blir dag. Att få sitt, för måendet, viktiga dagsljus när man heltidsjobbar är inte helt enkelt. Forskningen visar väl att en halvtimmes dagsljus innan lunch är att föredra för måendet. Det kan också kompenseras rätt okej genom att vara ute längre på helgerna.

Men… imorgon 21:a december vänder det. Från och med imorgon kväll kommer det bli ljusare. Det märks knappt i början men redan i slutet av januari har vi adderat en och en halv timme dagsljus här i söder. I slutet av februari kan vi njuta av tre och en halv timme mer dagsljus. I slutet av mars får vi dessutom sommartid. Mumma!

Solens upp och nedgång

Här i söder går det ändå relativt långsamt att återse ljuset men i norr tar det fart. I Kiruna adderar man dryga fem timmar dagsljus under januari. Dock från i princip inget dagsljus alls men ändå.

Vintersolståndet

Vintersolståndet är alltså den dag då solen står som lägst på här på norra halvklotet. Efter den 21 december vänder det och dagarna blir längre ändå fram till midsommar och sommarsolståndet.

Vill du veta mer kan du fördjupa dig på SMHIs hemsida om både sommarsolstånd och vintersolstånd.

Jag är dock mest glad och lägger denna vetskap om ljusets återkomst i tacksamhets- och glädjehögen.

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
kemiläraren
kemiläraren
2 years ago

Jag propagerar för att vintersolståndet ska firas likt midsommar (deppigt är det ju att tänka att vid midsommar blir det bara mörkare!) Bättre att fira vintersolståndet! Jag firar imorgon med julavslutning och långledighet!

Emigrantinvesteraren
Emigrantinvesteraren
2 years ago

Min dotter påstår att hennes geografilärare sagt att i Skandinavien infaller vintersolståndet tidigare eftersom det formellt sett beräknas över kräftans vändkrets, ju närmare man är ekvatorn desto närmare är det den 21:a december. Enligt min dotter så är det mer korrekt att prata om att vintersolståndet infaller i Centraleuropa kring den 21:a december medan i Skandinavien är det egentligen ett par dagar tidigare.

Spargrisen
Spargrisen
2 years ago

Det där verkar knepigt! Läraren menar alltså att jordaxelns lutning kontra solen är olika beroende på vilken latitud man befinner sig på. Jag har lite svårt att visualisera det där.

Från Wikipedia: Vintersolståndet är tidpunkten på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen. Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. Omkring två veckor efter vintersolståndet, den 5 januari, befinner sig jorden som närmast solen, kallat perihelium.

I år infaller vintersolståndet de 21 december kl 21:48:10

Nick
Nick
2 years ago
Reply to  Spargrisen

det börjar vända på eftermiddagen redan runt den 16e tror jag. Men på morgonen blir det mörkare tills strax efter jul tror jag (i Stockholm i alla fall)

Utdelningssmålänningen

Fruktansvärt mörk tid november och i alla fall halva december – i FIRE blir det obligatoriskt för mig med 4-6 veckors solsemester då. Skulle nog kalla det ren hälsovård i mitt fall.

bilmek
bilmek
2 years ago

Go jul från Bilmek.

Jenny
2 years ago

Absolut, det där med ljuset är viktigt. Jag har lärt mig att det blir bättre sömn om man bara får minst 30 minuter naturligt solljus på morgonen. Blir ju svårt ibland i Svedala på vintern…

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x