Ta en nyhetspaus – På senare tid har jag känt att min nyhetskonsumtion har varit osund. Framförallt är det Ukrainakriget som verkligen har satt spår i mitt mående. Detta har jag följt slaviskt och uppdaterat mig flera gånger om dagen på via Cornucopias eminenta blogg. Nu har jag kunnat bidra med att skänka pengar till Ukraina men för mig själv personligen har fokuset och att se alla bilder & videor inte varit speciellt positivt.
Men det är inte bara kriget. Det är ekonomin, covid, klimatet, spänningar mellan stormakter, skjutvåldet som är förjävligt och kommer allt för nära men också en mer protektionistisk och stängd värld.
”The Information Diet” – Clay Johnson
Jag sprang på Clay Johnsons bok ”The Information Diet” som handlar om hur vi hanterar all information som bombarderar oss varje dag. Boken uppmanar oss att välja den information vi tar in med omsorg och att ta ansvar för hur mycket vi konsumerar. Överkonsumtion leder till att vi blir överväldigade av allt som händer runt omkring oss kan det göra oss ledsna och stressade.
Men om vi hittar en balans, kan vi vara uppdaterade utan de negativa bieffekterna. Boken föreslår att vi tränar upp våra ”informationsmuskler” genom att göra små förändringar i våra vanor, som att minska tiden vi spenderar på sociala medier eller välja mer djupgående nyheter.
Det handlar om att ha en hälsosam informationsdiet som är bra för vår mentala hälsa, precis som vi väljer vad vi stoppar i oss för att ha en hälsosam kropp. Det påverkar inte bara vår mentala hälsa utan även faktiskt vår syn på världen och våra medmänniskor. Cal Newport är inne på samma sak i sin bok ”Digital Minimalism”.
IGMR på nyhetspaus
Jag fick helt enkelt nog för dryga veckan sedan och bestämde mig för att inte konsumera nyheter eller hemskheter ö h t på i alla fall en vecka. GUD vad skönt det är. Världen finns kvar och jag har istället närt mitt inre med trevligare saker som poddarna ”I trädgården med Karin och Elsa” och ”Trädgårdstrollet”. Steget är lättare och axlarna längre ner.
Vi har en gräns för vad som är möjligt att ta in och hur mycket vi kan bry oss om. Passerar man den gränsen går ut över oss själva.
I ett tidigare inlägg på samma tema skriver jag som nedan och glädjs över mina klokskaper. Då var det pandemi och nu är det annat.
Det finns en gräns när nyheterna inte kan lära en något nytt. När man har förstått huvuddragen och vad man själv kan göra. De viktigaste lärdomarna har satt sig och jag kommer inte må bra av att ytterligare marineras i skräckhistorier. I dessa stunder och under dessa dagar när jag stänger av är det skönt att lämna det stora och gå ner i det lilla. Min och vår lilla circle of control. Där kan jag kraftsamla och vila.
ATT stänga av nyheterna av igmr april 2020
Negativa nyheter kan påverka vår syn på världen
Det var kanske främst detta som denna gång fick mig att få upp ögonen för att jag måste dra i bromsen.
Om vi utsätts för negativa nyheter dagligen påverkar det vår syn på världen och våra medmänniskor. Det kan leda till en känsla av hopplöshet och misstro vilket jag började känna av. Jag vet inte hur det är med er men detta det finns verkligen saker att känna sig nedstämd över just nu. Det känns som om det mesta går åt fel håll och det kan äta en inombords.
Samtidigt finns världen kvar och allt det vackra i den. Bin som surrar i trädgårdens krokusar, ett litet byggprojekt eller vad som, en granne som hälsar – you name it.
Att stänga av då och då är en befrielse och det jag ser när jag stänger av är att egentligen har mycket lite förändras. Världen har inte gått under och jag kan unna mig en att pilla med oviktigheter eller bara att fantisera om oväsentligheter.
Unna dig att ta en nyhetspaus.
https://m.youtube.com/watch?v=tGjuPJskNRE
Underbar! Bäddar in den i inlägget!
Låter sunt, problemet är att det blir till en vanesak att skrolla igenom X antal nyhetskanaler. Facebook, Wilderäng, bloggen, finanstwitter, seeking alpha, di, avanza… det är nog de jag kollar på dagligen, flera gånge rom dagen. Sen på kvällen, rapport eller aktuellt. Visst hade kanske hjärnan tackat mig om jag istället gick en promenad, men samtidigt är det svårt tror jag att strypa flödet av ”nyheter”…?
Det är just den där rundgången. Om och om igen… Tänkte försöka göra som jag gjorde med våra tjänster (förutom Spotify) när vi började spara. Kapa allt och sedan plocka tillbaka det som ger mening.
Jag gillar papperstidningar, du läser den en gång sen är det bra, inga konstanta uppdateringar.
Klokt. Det har jag inte ens tänkt på… Men de kostar pengar.
Jag kollar bara på svenska nyheter och ekonomibyrån på svt och på Henrik Jönssons videos sedan en månad tillbaka i ”nyhetsväg”
Låter som en bra ”diet”. Jag gillar Kvartal och SVD fredags/lördagspoddar där de sammanfattar veckan med en panel. Kanske mest Kvartal eftersom olika röster (politiska färger) är representerade. Men det får vänta ett tag till. Rätt skönt att vara lyckligt ovetande just nu.
Det låter klokt IGMR. Jag förvånas alltid över hur mycket du tar upp Ukraina i dina inlägg och hur tungt det väger på dig.
Jag lever själv med någon som flytt från krig och gick igenom mycket känslor kring detta av förståeliga skäl, men vi skippar alla nyheter utöver lite ekonomi och allmänna nyheter samt väder. Varje gång jag ser en vanlig nyhetssändning förvånas jag över allt elände som staplas på hög i rapporteringen!
Världen blir inte bättre av att du mår dåligt – bidra med en slant men ta hand om dig själv först!
Ukraina drabbade mig verkligen. Närhetsprincipen? Hotet från Öst? Men som du säger. Jag kan inte göra annat än att skänka pengar. Att sitta och trycka F5 på Cornucopias blogg gör varken mig eller världen bättre 🙂
Vilken snygg bild/tavla! Hur gjorde du?
Företaget Open AI har verktygen Chat GPT och DALL-E. DALL-E gör AI genererade bilder från skrift. Grejen är dock att det inte är helt lätt att skriva en bra ”prompt” som det heter (alltså att ge AI-verktyget rätt instruktioner). Där kommer Chat GPT in. Open AI´s chatbot bad jag att:
I need a prompt for an image about a man being sad and stressed about what he sees on the news in the style of an oil painting.
Svaret Chat GPT gav:
Create an oil painting of a man sitting on his couch, watching the news on his TV. The man should have a distressed and sad expression on his face, with his head resting in his hands. In the background, the TV should show images of a natural disaster, political unrest, or any other news story that might evoke strong emotions in the viewer. The scene should be depicted in a somber color palette to convey a sense of gloom and despair. The man’s clothing should be rendered with visible brushstrokes to give the painting a sense of texture and depth. Additionally, there should be subtle visual cues that suggest the man has been sitting in the same position for an extended period, such as empty food containers or a clock that shows a long period of time has passed.
Detta tog jag och kopierade in i DALL-E och fick ut denna bild. Några steg men blev bra! Alla kan använda dessa två verktyg. Man loggar in med Google inlogg.
Trevlig helg!
Jag kände att jag fick ångest bara av att gå in på cornucopia. Kände samma med twitter förra året. Läser Sydsvenskan och lite ledare/kultur hos andra tidningar.
Det finns något som kallas hyperfokus eller hyperfixering. Det kan antingen hjälpa en nörda in på ämnen typ börsen eller italienska viner, men det kan också bli destruktivt vid nyhetskosumtion. Då gör man rätt i att chilla lite.
Man gör ju det. Nyheter har inte tagit plats förr på det sättet men det är konstiga tider vi lever i. Hursom – skönt att slippa.
Twitter reggade jag mig på för att nästan direkt avsluta kontot. Även vettiga personer jag gillar blir ovettiga där. Vilket hell hole.
Fredag!
Jag har inte tittat på nyheter, på tv eller internet på snart tre år. Det enda har varit de två minuter långa nyhetssändningarna på radion om jag råkat ha varit ute och kört på heltimmesslaget. Jag började när jag gick på föräldraledighet och har sen bara fortsatt. Jag är säker på att jag inte har missat något viktigt, däremot kan jag ha fått höra om det ett par dagar efter att det hände. Ibland händer det att jag får sitta tyst i fikarummet på jobbet för att jag inte riktigt hänger med på vad som diskuteras, men det är knappast någon som har reagerat på det. Och då har jag ändå ett jobb där jag verkligen förväntas ha koll på samhället (det svenska).
Jag har också problem med för stor nyhetskonsumtion. Ytterligare ett problem är ju att du inte ens nödvändigtvis får bättre koll på samhällsutvecklingen av dagsnyheter. Du kan tvärtom få en falskt negativ bild, för att det är sådana händelser och förändringar som rapporteras. Har försökt styra om min egen konsumtion till mer djuplodande journalistik, som the economist och kvartal. Kan rekommendera sidan ourworldindata.org som gör gedigna genomgångar av statistik på olika områden. Senaste inlägget jag läste ger ju en betydligt positivare bild av utvecklingen i världen. Att det faktiskt var 1/4 barn som dog globalt på 50-talet och att andelen nu är nere i 4,3%. Det är en rätt dramatisk förändring i positiv riktning. https://ourworldindata.org/child-mortality-in-the-past