Byta gammalt gjutjärnsrör

Byta gammalt gjutjärnsrör. I mitt förra inlägg beklagade jag mig över ett läckande gjutjärnsrör på inkommande kallvatten. Huset vi bor i är byggt 1958 och vissa delar har överskridit sin tekniska och faktiska livslängd. Det visade sig i somras när det inkommande kallvattenröret började läcka lite smått.

Vi skulle iväg på semester så jag kletade på JB Weld och senare lite silikon trots bättre vetande. Ibland är det dock skönt att göra n å g o t och inte bara låta det vara. Tid och orka att laga det fanns inte just då.

Hur som – så här såg det ut från start. Vi befinner oss i tvättstugan och torkrummet där vår fjärrvärmecentral är installerad.

Byta gammalt gjutjärnsrör
Det ser nästan organiskt ut. Som att röret möglar.
Byta gammalt gjutjärnsrör
Backar vi lite är det detta rör som skall bytas. Det kommer genom väggen från garaget och delas vid väggen till lilla toaletten och fjärvärrmeväxlaren.

Rinkaby Rör

Jag tog en tur till de olika byggvaruhusen men jag blev inte klokare. Det jag dock gjorde var att mäta dimensionen på alla rör, rita upp systemet schematiskt och sedan beklaga mig lite för Utdelningsbagaren. Hans tips var att åka till Rinkaby rör med min ritning ”så plockar de ihop vad du behöver”.

Sagt och gjort. Jag åkte dit med min teckning samt bilder på systemets olika delar och de plockade ihop allt jag behövde. Jag kan inte nog rekommendera denna affär.

Rinkaby Rör
De la till och med upp delarna och ritade om / förenklade mitt system något.

Installation och byte av gjutgärnsrör

Det är något lite jobbigt med att stänga av vattnet och sedan skruva av gamla rör. I och med att befintligt rör var så skört så räknade jag inte med att kunna återinstallera det om något sket sig under installationen. Lägg därtill en familj som var hemma och senare på kvällen ville kunna nyttja toaletter och laga mat. Men – rustad med lite youtubevideor om klämringskopplingar som den här och den här kände jag mig nog modig att börja.

Byta gammalt gjutjärnsrör
Av med det gamla röret. Tyvärr delade det sig inte där jag tänkt att det skulle vilket gjorde att jag fick åka en tur till Bauhaus för att köpa en koppling. Här såg röret friskare ut dock.
Byta gammalt gjutjärnsrör
Tanken var att röret skulle dela sig vid första skarven där jag varit och dragit med rörtången. Det var dock helt fastrostat. Här måttar jag lite och kliar mig i huvudet.
Gjutjärn
Det var i grevens tid. Röret var lövtunt på sina ställen och gick knappt att se igenom pga all gammal rost.
Byta gjutjärnsrör
Vid läckan var det ännu värre. Hela t-kopplingens innandöme hade rostat loss och låg löst. Gängorna var helt bortrostade vid ett ställe.
Men det är inget att stå och glo på. På med det nya. Så här blev det där det tidigare läckte.
Klämringskoppling
Så här blev den nya böjen. I och med att gamla röret inte gick isär där jag ville blev det tyvärr så att jag fick göra lite åverkan på väggen för att få plats. Ingen stor grej som inte lite spackel och färg fixar.
Byta gammalt gjutjärnsrör
Nytt. Det blev enklare och bättre.

Lärdomar

Jag har tidigare erfarenhet av rörjobb från att jag renoverade vår tvättstuga själv. Alltså har jag jobbat med klämringskopplingar, lintätning och allt vad det heter. Jag känner mig inte jättehemma i VVS-världen men jag har ändå gjort en hel del och det har blivit bra.

Tvättstuga
Tvättstugan innan renovering
Renovera tvättstuga PEX
Ner till betongen
Renovera tvättstuga
Tada! Himla nöjd och allt fungerar flera år senare.

Några saker. Titta på tutorials på Youtube och gärna flera olika. Titta på vilka verktyg de har och skaffa/låna dem själv.

  • Se till att inte göra sådana här jobb sent en kväll/helgkväll. Gör dem när byggvaruhusen har öppet eller ännu hellre en riktig affär som Rinkaby.
  • Titta på tutorials på Youtube och gärna flera olika. Titta på vilka verktyg de har och skaffa/låna dem själv.
  • Montera allt du kan montera innan själva installationen. Jag hade en hel del förminskare och bitar som jag kunde sitta och pilla med vid köksbordet. Det sparar tid och man är lugnare då än när vattnet är avstängd och ungen behöver gå på toa.

Kostnad för att byta detta gamla gjutjärnsrör?

640 kronor för rör och kopplingar på Rinkaby samt ytterligare ca 300 kronor för en större skiftnyckel, rörtång av Stillsontyp (nyper bättre kring rör) och en rörkapare. Allt från Biltema. Lin och pasta hade jag sedan från tvättstugerenoveringen.

Nu har jag börjat fundera och skissa på hur jag ska byta resten av inkommande kallvatten. Inga läckor där men jag gillade inte hur den rördelen jag bytte nu såg ut.

Skönt att kunna själv och betydligt billigare! DIY to FI!

Signatur


Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x