Bullshit jobs – Har du någonsin haft ett jobb och stannat till och frågat dig själv: ”vad gör jag här?” Skulle någon ens märka om jag slutade imorgon? Svarar du ja på detta är sannolikheten stor att du haft ett ”Bullshit Job”. Detta är förstås att dra det till sin spets men frågan är intressant.
Bullshit jobs
Herr och Fru IGMR lyssnade på nya poddavsnittet av NPR´s Hidden Brain igår. År 2013 skrev antropologen David Graeber en artikel om fenomenet bullshit jobs vilket senade mynnade ut i boken ”Bullshit Jobs: A Theory” som släpptes i maj i år.
När David skrev sin artikel fick han in massor av feedback från människor som kände igen sig i hans beskrivning, människor som upplevde sina arbeten meningslösa. Han fick svar från människor från vitt skilda branscher t.ex. underleverantörer till tyska militären och advokater. Många som innehar dessa bullshit jobs är människor inom privata företag med arbeten som har ganska hög status och är välbetalda. Färre inom offentlig sektor och serviceyrken känner så här.
Här kommer också ett dilemma för den enskilde – kan jag visa att jag egentligen inte gör så mycket på jobbet? Vad vet arbetsgivaren? Måste jag låtsasjobba?
Fem kategorier av meningslösa jobb, aka bullshit jobs.
- Flunkies – detta är människor som får andra människor att känna sig viktiga.
- Goons – detta är människor som ”act agressive” på uppdrag av sin arbetsgivare. Det kan vara lobbyister, telemarketing, PR och advokater. Många av dessa arbeten existerar just bara för att andra företag också har dem. Någon slags maktbalans alltså.
- Duct tapers – människor som löser problem som inte borde funnits. Det kan vara programmerare som rättar dålig kod, administrativa funktioner som agerar budbärare inom ett företag med dåliga affärssystem.
- Box tickers – chefer, koordinator
- Taskmasters – mellanchefer.
Detta är så klart en amerikansk spin på det hela men jag är övertygad om att bullshit jobs existerar i Sverige också. Herr IGMR kan se tillbaka på sitt arbetsliv och inse att han har haft tjänster som både duct taper och box ticker.
Nu är att det är dags för en ”kul” historia på temat bullshit jobs… Kanske inte så kul när man tänker på den tid och pengar som slösades.
Herr IGMRs bullshit job.
Hursomhaver! Herr IGMR blir anställd på ett större retailföretag. En arbetsuppgift som visade sig uppta ungefär 50% av tjänsten var att para ihop fraktfakturor med inköpsordrar. Tanken var att man ville ha koll på totalsumman för inköpen, d.v.s. inköpskostnad + fraktkostnad. Fullt rimligt och ett kraftfullt verktyg om det hade visat sig användas.
Detta gjorde herr IGMR i ett och ett halvt år. Under denna tid började en känsla komma krypande att ingen använder dessa underlag till något. Själva inmatningen gjordes i affärssystemet och mottagaren var oklar. Det var som att mata in data i ett svart hål.
Herr IGMR började fråga runt men ingen i hela organisationen verkade veta något. Efter ett grundligt undersökningsarbete av en IT-konsult visade det sig att detta arbete gjordes helt i onödan. INGEN ANVÄNDE UPPGIFTERNA! Herr IGMR var den tredje personen på företaget som gjorde denna uppgift.
Jag saknar fortfarande ord när jag tänker på detta och jag brukar kalla detta denna arbetsuppgift min Lost button (en knapp i TV-serien Lost som man tryckte på varje 108:e minut av oklar anledning).
Problemen för den enskilde med dessa arbeten som för dem saknar mening är att det tar på den mentala hälsan. Det finns en syn att man ska förverkliga sig själv genom sitt arbete. Det blir ganska svårt om man innehar just ett bullshit job.
Jag rekommenderar podden Hidden Brain och just detta avsnitt om David Graebers teori var väldigt lyssningsvärt.
Status för familjen IGMR är att vi har vissa bullshit uppgifter på våra jobb men på det stora hela har vi inga bullshit jobs. Har du eller har du haft ett bullshit job?
Fler boktips här.
Början där med "Skulle någon ens märka om jag slutade imorgon" fick mig att tänka på ett gästspel av Jason Alexander (George Costanza) i Friends där han tänker ta livet av sig och ingen bryr sig: https://www.youtube.com/watch?v=_q0p5PGtP_A
Haha – spot on!
Det är ju komiskt det där men samtidigt tragiskt att det finns jobb som ingen skulle sakna om de försvann alltså oavsett om det är diktator,företagen,staten,jobbarkompisarna eller andra firmor. Det tyder ju om något på att jobbet är bara rent påhitt typ ett betalt FAS 3 om ingen märker något oavsett vem det är, dvs om varken någon på kontoret,politikerna,staten eller samhället märker ett skit när folk inom en viss yrkesgrupp t e x strejkar då kan man ju verkligen undra varför skapades jobbet från början?
Otroligt intressant inlägg. Min man brukar säga att ”arbetsmarknaden är som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd”. Och då är det den typen av jobbkategorier ovan som åsyftas, inte stabsfunktioner av typen brandskydd och sjukvård.
Jag har jobbat i 18 år och både haft och sett bullshit jobs. Det som är slående är hur sällan någon ifrågasätter dem (mig själv inkluderad). Man bara spelar med och gör och låtsas att det krävs humengous handover när man går vidare i yrkeslivet. Precis som du skriver skaffar ju ftg ibland folk ”för att andra har det”. Vilket är helt sjukt och ett tecken på att det är dags får ett stålbad i konjunkturen. Eller lite OT (som du lärt mig skriva hehe) som en kompis sa: ”När man med framgång kan sälja en glass riktad till hundar står vi vid högkonjunkturens rand”.
Kul att du gillart! Jag skrattade högt flera gånger under poddavsnittet. När man börjar tänka på det sätter man dock skrattet i halsen…
En vän till oss arbetade i Kina under en period och extraknäckte som västlänning. Företag hyrde in honom till vissa möten för att ge en air av typ exklusivitet. Han gjorde inget, bara närvarade och var artig. Ett rätt kul BS jobb imao.
Nonsensjobb som bara bestämmer över folk som egentligen kan klara sig själva, lagar och regler som egentligen inte behövs, statistik och ekonomirapporter som inte har något syfte förekommer naturligtvis ofta i dagens företag eftersom de har blivit så pass stora och globala. Ett litet företag har inte råd att slösa bort massa pengar på skumma ekonomi,statistik och ISO-rapporter ingen vet syftet med medan H & M kan göra det alla dagar i veckan och alla jobb som får VD att framstå som i fib dager vill man lyfta fram och förhöja. Likadant alla jobb som ger VD mer makt och arbetarna mindre (dvs olika slags mellanchefer,HR osv) är i varje fall fullt välkomna även om det hade varit mer nödvändigt med fler och mer välbetalda vanliga arbetare som har mer yrkesfrihet, men dessa är ett hot mot VD och därför genomförs inte något sånt.
Nonsensjobb är ju som Fru Badass beskriver det ofta vardag inom just styrande funktion alltså jobb som HR,ekonomer,statistiker/informationschefer & Jurister tenderar att vara jobbkategorier där nonsensjobb frodas eftersom det uppstår ett maktvakuum i fall dessa jobb effektiviseras. T o m en väldigt hög ekonomichef kan inom många bolag ersättas med en allt i allo anställd assistent som gör samma sak fast till billigare penning och pengarna man sparar kan då läggas på några fler i produktionen och lite högre löner för dessa.
Helt enig!
Jag tror personligen också att genom att göra jobb krångligare än vad de är/behöver vara såsom att göra onödigt många rutor man ska fylla i när man jobbar i t e x nån kundtjänst eller ekonomprogram höjer man också statusen på det hela. Det finns helt enkelt inte rimliga skäl till att vilja förenkla och effektivisera många tjänstemannajobb fast än det enkelt skulle kunna gå och göra, detta för att jobbet förlorar sin status om en assistent kan göra flera marknadsförares,ekonomers,juristers,statistika analytiker,HR,PR,sälj osvs uppgifter. Det finns helt enkelt ett värde i ineffektiva kontor eftersom statusen höjs på dessa yrken också även om detta skulle drabba golvpersonalen såsom undersköterskan mfl men detta struntar man i, eller drabba hjärnforskaren som får mindre pengar till sin forskning.
Jag kom att tänka på ett exempel på ett jobb som borde betraktats bullshit som jag själv jobbat på mycket kort tid eftersom jag fick sparken utan att jag själv fattat det. Jobbet bestod i att boka resor åt kunder till Stena Line och systemet man hade kunde man inte fylla i "1 Person,Hund,1Bil,Gdynia,1Hytt,Enkelresa" i en och samma ruta, utan man var tvungen att fylla i varje sak separat t e x på ett ställe skulle man fylla i Gdynia på ett annat Hund på ett tredje 1 Person osv. Med andra ord när jag tänker på det i efterhand så var ju systemet onödigt gammaldags och tillkrånglat vilket ledde till att det blev onödigt komplicerat och i många fall onödig stress ifall man hade mycket samtal. Kunder kunde också ringa in dit och vara förbannade på en men man kunde säga att "Vi kan inte ändra den där bokningsavgiften" även om kunden krävde det, utan man var tvungen att be någon "Supervisor" om lov för att få göra det, även om kunden kunde skrika ungefär "Jävla F****" åt en i ren ilska över att man fått betala den där beställningsavgiften man inte kände till.
Ett annat jobb jag haft som var telefonförsäljare var att genom att ljuga "Vi har ju pratat med er vid ett tidigare tillfälle" skulle försöka pracka på aggressiva nejsägare lysrör som var på "sån billig rabatt" eftersom man skulle flytta till Bryssel då man blivit befordrad till det. Tydliga Bullshitjobb med andra ord.
Jag tror också det är såhär att många av dessa jobb existerar också just för att det finns en politisk och korporatistisk agenda för att alla ska bli akademiker vare sig de vill eller inte eller om deras jobb ens är samhällsnyttiga. Arbetarjobb anses tyvärr vara "för fula" och något man helst vill sopa under mattan, "Nej usch fy inte ska vi ha några hantverkare vi ska ju ha ekonomer, corporation strategists,jurister,Hr-folk,PR,marketing coordinators,revisorer,managers osv." Sen när det inte byggs några hus längre där dessa "fina kontorsfolk" ska bo då får de plötsligt panik och ska massanställa hantverkare, det är så det kommer sluta förr eller senare.
[…] Vill du läsa mer om arbetslivet? Här är två fina inlägg som dock inte berör hybris. Peters Princip och Bullshit Jobs. […]
[…] arbete visar hur tänjbart arbetsbegreppet är”. Tidigare har jag skrivit om så kallade bullshit jobs och Roland är helt öppen att han har just ett sådant. Arbetet har blivit frikopplat från de […]
[…] har jag skrivit om bullshit jobs. Brist på sysselsättning medför inte automatiskt sysslolöshet, skriver Parkinson. Tvärtom ökar […]