Mål och vanor. Nytt år, nya mål, nya äventyr men kanske framförallt – försöka förstärka bra vanor och skaffa nya bra vanor.
Jag skulle vilja tillskriva hela vår framgång med sparandet till just etableringen av goda vanor. Vi har ett diffust framtida mål som ligger så långt fram att vi inte kommer orka nå det eller vänta – om vi inte hade goda vanor.
Varför är vanor så viktiga?
Ett bra sätt att uppnå ett mål är, enligt mig, att bygga goda vanor. En vana är nyckeln eftersom en vana är i stort sett automatiserad handling som kan möjliggöra att man lyckas med sitt uppsatta mål (eller stjälpa det).
Det bästa, och sämsta, med vanor är att när de väl är etablerade går de av sig själv. Återigen kan detta fungera åt båda håll, positivt och negativt.
Ett bra exempel är vårt sparande. Ni som följt oss ett tag vet att vi sparar våra pengar den 25:e, alltså vid löning. Vi handlar hem en lönecava, äter gott och gör det mysigt. Kommande månads förväntade utgifter diskuterar igenom och eventuella önskemål på utsvävningar. Vi vet vad vårt liv kostar så utsvävningarna adderas till den summan och det som blir över sparas där och då. En antibudget.
Vanan att spara innan vi spenderar har gjort att alla gamla dåliga vanor som kräver konsumtion har omöjliggjorts – eller i alla fall försvårats. Att ta från bufferten till något impulsmässigt känns inte fresh.
Periodisk fasta
En annan etablerad vana för mig är periodisk fasta. Jag tänker inte gå in på det i detalj men det innebär att man kortar ner tiden som man äter sina dagliga kalorier till åtta timmar eller mindre. Det har blivit en vana att inte äta på kvällen och att inte äta frukost. En hel del fördelar har kommit med detta vilket du kan läsa i länken ovan. Samtidigt får detta inte gå ut över sociala sammanhang eller allmän trevnad. Vill familjen äta mysig helgfrukost är jag klart med. Semester eller jul är andra tillfällen jag tummar på´t.
Godisfritt år
I och med 2021´s ankomst går jag in på mitt tredje helt köpegodisfria år. I detta har jag också bestämt mig för att jag inte skall äta något sött på jobbet – även om det bjuds.
För att backa bandet så är jag helt omöjlig vad gäller godis. Eller jag var det förr i alla fall. Jag åt upp mitt eget och sedan började jag smida planer hur jag skulle kunna få ta del av Fru IGMR och IGMR juniors godis utan att de märkte det (de märkte alltid det). Besvikna blickar, brutna löften och en obefintlig impulskontroll gjorde att jag slutade helt. Vanan att inte äta godis var jobbig i början. Nu finns inte godis för mig och det är skönt att slippa tänka på – även fast det är jag som köper juniors godis för det mesta. Men – även här är jag inte helt renlärig. Hemmagjort julgodis eller om någon bjuder på glass när vi är bortbjudna kan slinka ner. Dock inget köpt och inget jobbsött som bjuds.
2020 var mitt mål att fortsätta med mina goda vanor matlådor (gick inte pga pandemi), periodisk fasta, antisparande och godisfritt. Det har gått fint och alla dessa vanor supporterar det liv jag vill leva nu och i framtiden. Det jag vill göra mer och funderade även på då var bokläsning när vi ska lägga oss. Här behöver jag etablera vanan eftersom jag gör det högst sporadiskt.
Vill du veta mer om vanor vill jag tipsa om den briljanta boken ”Atomic Habits” av James Clear.
Aggregation of marginal gains
Ett koncept jag gillar är aggregation of marginal gains. Små vardagliga vanor eller saker som över tid gör att du hamnar på ett helt annat ställe med din hälsa, pengar, dina relationer eller i ett lärande.
Bara vanan att äta matlådor och spara de pengarna gör att du har en miljon investerat om 20 år (2000 kr/mån & 7% avkastning). Bara den lilla förändringen är värd så mycket över tid. Väljer man rätt innehåll i matlådan kommer också kroppen vara en annan om 20 år.
Med detta vill jag säga att – sikta på att bygga goda vanor för att nå de mål du sätter upp. Allt blir mycket lättare då.
Imponerande med godisfritt! Jag är hopplös när det gäller bakverk, godis köper vi väldigt sällan (annat än mörk choklad som jag gärna knaprar på) Under min f-ledighet myntade jag ”unsdag” – varje onsdag fick jag ta något bakverk till eftermiddagskaffet men höll mig borta från det de andra dagarna.
Läsvanan är något jag har haft sedan länge, har senaste åren läst 62 böcker (2018), 51 böcker (2019 – målet var 10 böcker på engelska det året) och 41 (2020). Jag brukar försöka få mina elever att ha 15 min läsning varje kväll och sen när det är en vana ökar man det till 30 min. Jag älskar att få sjunka ner i soffan med en bra bok och få drömma sig bort. Läser Roy Jacobssen De Osynliga nu. Härlig berättelse om en familj som bor på en ö i Nord Norge. Fantastiskt att få drömma sig bort till en plats långt bort från hufvudstaden!
Trevlig helg!!
Unsdag – mycket bra uttryck!
Just att läsa innan man somnar är så mysigt men som sagt – jag måste bara lägga in lite energi i att starta vanan. Det är, som med allt, lite trögt i början.
En väldigt intressant ämne och inlägg – kan inte mera än hålla med helt om dina tankar ovan.
Instämmer med kemiläraren att det är imponerande att helt sluta med godis – jag har dragit ner 90% på min konsumtion mot för 5-10 år sedan men de sista 10% kommer kräva desto mera – helt i linje med paretoeffekten.
Kör också med periodisk fasta och gjorde tidigare, likt dig, vissa undantag på helger och semestrar och så men gick för cirka ett år sedan till att hålla fastan 365 dagrar per år, något jag känner är ganska mycket enklare än att periodvis inte fasta. Blir det inte jobbigare för dig att fasta efter en period utan fasta?
Min senaste vana är att jag har börjat bädda sängen. Har alltid gjort analysen av att det sänker effektiviteten på en dag men har nu upplevt att det är precis tvärtom – de få sekunderna det tar tjänar man snabbt igen via att man startar dagen men en härlig känsla som sedan bygger momentum på allt man gör resten av dagen. Återstår bara att se om känslan, och därmed effekten, avtar längre fram!
Haha. Jag har rätt bra impulskontroll men just med godis kan jag inte moderera intaget. Det är antingen av eller på. Inget mittemellan. Nu har du väl en extra morot med tanke på den Norska sockerskatten?
Angående fastan – så ja. Det är lite jobbigare att gå av och på. Men samtidigt är jag gift med en fru och har en son, som hatar förbud och förespråkar moderation. Därför viker jag mig när de tycker det är viktigt att jag är med samt helger och sådant. Det gör också att jag inte verkar så knepig utåt som jag egentligen är 😉
Bädda sängen – bra grej! Vi är mer i fasen att få springa med sonen till skolan för att hinna till första lektionen. Att få en bättre start på dagarna hade helt klart varit önskvärt. 🙂
Precis samma med min fru så vet hur det är – alla lösningar som fungerar är bra lösningar enligt mig och skönt att du har funnit din!
Dem tog faktiskt bort sockerskatten nu vid årsskiftet så det blir lite mindre dyrt nu men det är fortfarande väldigt dyrt här med godis (köpskraftsjusterat) mot i Sverige – så det hjälper tyvärr inte helt att få bort de tio procenten😂
Det förstår jag verkligen – tog ett lite tag för min del innan ens (äldre) släktingar slutade fråga om man verkligen skulle hoppa över ”dagens viktigaste mål”😊
Men det är väldigt mycket mysiga stunder man missa med att alltid fasta till lunchen men för mig är det inte värt det bara – starkt av dig att klara av det!
Har en väldigt liten här hemma också och kan bara tänka mig hur morgnar ser ut när dem är lite äldre och inte vill göra som man säger. Men då får du börja med det på gården när FIRE exekveras!
Alltså din blogg, så intressant, välskriven och inspirerande! Tack!
Tack Lisa! Det värmer massor ska du veta!
Hej!
Som alltid intressant att läsa dina inlägg! Ska jag vara helt ärlig har det varit två ganska återkommande diskussionstopics jag har fått frågat till mig sedan jag började blogga. Det första är stock picking vs. index investing. Det andra är mål vs. vanor. Jag är som bekant en person som gillar mål och har därför ibland fått lite kommentarer om att mål ”inte fungerar” eller att man ”fuskar” – t ex om man har som mål att läsa 30 böcker kanske man väljer väldigt korta tunna böcker bara för att uppnå målet, de som förespråkar vanor säger då istället ”skapa en vana som gör att du läser 20 minuter varje dag”.
Just gällande bokexemplet så är jag väl egentligen ganska indifferent, personligen gillar jag att sätta mål i antal lästa böcker och det drabbar ju bara mig om jag vill ”fuska” för att uppnå målet. Men sedan kan man ju indirekt även argumentera för att läsa 20 minuter varje dag är en form av mål.
Min stora fundering är dock t ex om jag vill springa milen på SUB 35 min, hur skapar jag en vana för det – eller hur kan jag klara det utan att ha en bra vana? Att random gå ut och jogga 30 minuter varje dag lär inte räcka till SUB 35 (åtminstone inte för en överväldigande majoritet av befolkningen). Samtidigt om jag inte har goda vanor (springer regelbundet och varierat träningsupplägg, vila etc) så lär det också bli oerhört svårt att klara målet.
Hehe, det blev kanske lite flummigt här från min sida, men dina avslutande meningar tycker jag verkligen sätter huvudet på spiken. För mig är goda vanor en enabler för att uppnå (många) mål.
”Med detta vill jag säga att – sikta på att bygga goda vanor för att nå de mål du sätter upp. Allt blir mycket lättare då.”
Trevlig helg!
Hallå DS och tack för kommentaren!
Jag tänker som så att vanan att springa varje, varannan dag etc. är den etablerade vanan. Sedan kan man koppla på mål på det som då gör att man utformar ett schema kring sin varan – för att nå sub 35 då. Typ så 🙂
Men vanor tar en klart inte hela vägen till högt uppsatta mål utan det måste finnas en viss medvetenhet och ”panna” med också. Samtidigt kan man argumentera för att målet ”FI” eller ”FIRE” är så långt bort att man inte orkar köra det på enbart tjurskallighet utan det kräver goda vanor. Vanan att handla på jämförelsepris, vanan att köra matlåda etc etc. Ja det går att skriva böcker om detta, vilket också har gjorts 🙂
Trevlig helg på dig. Nu far jag över till din blogg och glor på dina fredagstankar 🙂
Jag har många dåliga vanor, några få bra. Men det är ju ribban man sätter som avgör utfallet. Hehe.
True dat! Det är som jag brukar säga. Har man inga förväntningar så blir man heller inte besviken! 🙂