Detta med att prata pengar är intressant. Vem kan du prata pengar med? Hur pratar du pengar? Är det konflikt, ångestladdat eller strategiskt? Kan du prata pengar utanför familjen?
Prata om pengar är laddat
Jag gillar att prata om pengar – faktum är att det är en av de saker jag gillar mest att prata om. MEN – jag gillar mer att prata om pengar som ett verktyg som ger ringar på vattnet, ger möjligheter och valmöjligheter, lyfter stress och kanske i framtiden ger mer tid. En lyx inser jag för så har det verkligen inte alltid varit.
Jag och fru IGMR pratar pengar lite mer på djupet vid två tillfällen. Främst när vi har något drömskt i blicken och spånar mot ett framtida projekt vi vill göra samt vid löning då vi kör vår antibudget. Under månaden kanske det blir något litet samtal som mer handlar om ”hur mycket har vi på kontot?”. Detta för att vi håller oss med en mindre summa då vi som sagt redan fört över månadssparandet.
Med vänner pratar jag pengar då och då. Vissa vet vad vi håller på med och andra inte. Alla verkar respektera vår strävan och livsstil. Vi är ju inte asketer så utåt sett mot främlisar och vänner märks det inte att vi är så mindful med våra pengar som vi är. Samtalen brukar dock kanske inte leda någon vart då vi befinner oss på olika platser – kanske inte ekonomiskt alltid men mentalt. Något litet råd eller förklaring får jag dock ge ibland och det är kul.
Prata sparande & pengar
Precis som för mig själv tror jag det är svårare att prata pengar och sparande med någon som inte ”är där”. Ett fönster måste ha öppnats på något sätt. Kanske genom en personlig insikt, ekonomisk stress, utmattning, ett större mål som har satts upp, för mycket skulder, en separation – you name it.
Har man det ok och allt rullar på är det i vår moderna värld ingen biggie att bara köra på med konsumtionen eftersom alla gör det. Att ta upp buffert och sparande då kan vara laddad eftersom man får lite bror duktig-rollen, trots ett tipptåande in i den minerade diskussionen.
Prata om pengar allmänt
Denna ekonomi / FIRE / FI / ekonmisk frihetssfär jag rör mig i pratar pengar ofta och mycket. Gärna kopplat till livet och värde – precis som jag gillar det. Men samtidigt tror jag ändå att tröskeln hålls lite hög och att aktie/fondmarknaden verkar skrämmande och otäck.
Därför är det ganska gött att röra sig utanför detta community av mer insatta människor och lyssna på vad andra säger när de pratar pengar. Just detta gjorde jag häromdagen och det var faktiskt en njutning. Det får mig också fundera på hur jag ska prata pengar här på bloggen i framtiden och privat. Jag vill vara inkluderande och det tror jag att jag är. Dock är budskapet så viktigt att jag gärna skulle vilja fånga mer människor.
Undertian pratar om pengar
Staycheappodden är mina favoriter Undertians podd. Hanna som startade Portionenundertian var faktiskt den som gav mig det första verktyget att spara – matlådan. Till dags dato har vi sparat lätt 100 – 150 000 kronor bara på att laga hennes mat och frakta den till jobbet i matlådor av glas. Hennes mat har vi lagat och bjudit på på nyår, ätit på utflykter, på resor och i naturen.
Hursomhaver – i senaste avsnittet pratar de pengar och på ett sätt som är mer lättillgängligt än när jag står och basunerar ut ”INDEXFONDER & FONDROBOTEN LYSA ÄR BÄST”. De pratar vikten av buffert, ekonomisk stress och annat. Uppfriskande för mig att ta ett steg utanför sfären och lyssna på vad andra kloka människor säger om pengar.
Ett lyssningstips till er samt ett tips att ta en koll på Undertians 300-kr veckor. Nyttig, god och billig mat som gör gott för kropp, plånbok och miljö.
Fler poddtips hittar du här.
Håller med. Portionen under tian och Staycheappodden är kanonbra. Riktigt bra snack och inspirerande idéer och recept.
Visst är de. Vettiga, jordade människor som gör jorden litta bättre.
Tack för poddtips, det ska jag absolut lyssna på!
Bra inlägg i övrigt också. Jag håller med, vill gärna ”öppna upp” eller ”bli inbjuden” till samtal om pengar, annars känns det ofta lite konstigt och ibland..mästrande?
Må gott!
Mvh Louise
Ja det är verkligen en balansgång. Dels kring pengarna men även “vad vill du med ditt liv”. Det är ju det inte det det handlar om utan mer att bara sprida tanken att leva mer eftertänksamt.
Personligen vem som helst men märker ju att en hel del kan tycka det är ett känsligt ämne. Kanske det har med mind set att pengar är roten till allt ont eller att pengar är en privat ensak eller det är något som man helt enkelt inte pratar om tabubelagt kulturellt eller något som endast diskuteras med ens make/maka/flickvän/pojkvän? Som väldigt öppen open-minded personen är jag inte rädd för något ämne men många kan ju reagera starkt eller avvikande när ämnena tas upp visserligen går det ju upptäcka om personen i fråga ej är intresserad men gillar ändå att så frö det ger resultat. Kom ihåg i början när jag jobbade och med tiden att folk helt plötsligt börjat fråga angående ekonomi, hushållskonsumtion, vegetariskt, fasta med mera där intresse kanske funnits med de ej vågat öppna upp ämnet av de anledningar jag nämnt ovan? Folk som insett att det spar mycket pengar och frihet att använda till annat genom egen matlåda, lägga pengar i fonder, bankkonto med lite ränta bättre än noll (med insättningsgarantin), värderingen av hur tid används med mera. Inte FIRE nivå men ändå tillräckligt för att göra livet mer medvetet än att gå på autopilot.
Folk hör mer än de säger men lyssnar säkerligen mer än de uttrycker också. (Särskilt i stora arbetsplatser)
Mvh Anonym-m
“Folk hör mer än de säger men lyssnar säkerligen mer än de uttrycker också. (Särskilt i stora arbetsplatser)” – det är faktiskt min upplevelse också. Lite som med barn, man tror inte att det fastnar men nock gör det det 🙂
Det är intressant att prata om vad god ekonomi möjligör, men det som är lite svårt att vara nyanserad i hur man lägger upp det. Att det inte ska uppfattas som att man redovisar sitt ekonomiska övertag.
Jag blev intresserad av privatekonomi efter en skilsmässa, ville få koll på kostnaderna och om det var värt att behålla gården. Gjorde kalkyler och målet har aldrig varit FIRE, men jag har fått många insikter genom eran blogg och liknande.
Jag har efter 4 år nått målet; har så pass stor buffert på banken att jag numera aldrig tänker på pengar och det är otroligt skönt. Ett stort livsmål i sig.
Och för att avsluta så är jag stolt över att en av mina vänner i skilsmässokris kom för två år sedan och var panikslagen, hur skulle hon klara av att behålla huset? Vi satte oss ner och jag gjorde en excelkakyl på utgifterna och hur hon skulle kunna slimma ner det. Hon visste ju att jag redan hade gjort den resan.
Efter två år bor hon kvar och är så glad, hon säger att jag räddade henne och hon berättar ofta om hur hon gjort för att vända minus minus till plus plus. Underbart när kunskap genererar att någon får det bättre och inte blir ett offer.
”Jag har efter 4 år nått målet; har så pass stor buffert på banken att jag numera aldrig tänker på pengar och det är otroligt skönt. Ett stort livsmål i sig.” – Det är ju otroligt och jag vet känslan själv. Har levt med ekonomisk stress i många år och att kunna släppa det är bara så värt det.
Sedan blir jag helt varm när jag läser om dig och din vän. Vilken gåva det är med kunskap. Hade själv en diskussion om det med svärmor för ett par månader sedan. Just ekonomisk kunskap eller avsaknaden av det skulle jag vilja säga är en stor orättvisa – större än de faktiskt ekonomiska i någon grad.