Hur hanterar man att allt blir dyrare? Så är det verkligen nu. Idag verkar dieseln passera 27 kronor. Vi i elområde SE4 hade ett kWh pris på nästan 10 kronor (!) imorse.
Elpriset, drivmedelspriserna, globala störningar i transportkedjan, krig och ökad efterfrågan post covid gör att vi nu står med historiskt höga priser på många råvaror. Råvaror blir varor och varorna blir därmed dyrare.
Hur tacklar man då detta med stigande priser? Jo det finns en hel del man själv kan göra. Enklast är att konsumera mindre och att den konsumtion man gör köper man begagnat. Gott så. Tradera, Blocket, Sellpy, lokala Facebookgruppen och Facebook marketplace är bra ställen.
Det är dags att återigen flexa sparmusklerna för att minimera effekterna av dessa höga priser. Gå på de största utgifterna först – boende, transport och mat.
Spartips boende
Den lägsta hängande frukten för bolånekunder är bolåneräntan. Hör av dig till din bank och två, tre andra banker. Förhandla! Vissa fackförbund har också avtal med banker som ger lägre ränta. Vi själva har Danske Bank via Fru IGMRs fackförbund. Om två år kommer vi dock förhandla om räntan och eventuellt byta bank.
När en apparat fallerar eller en lampa går. Byt till så energisnålt du kan för rimliga pengar.
Sänk temperaturen hemma. Skippa bad i badkar och duscha kortare. Fundera på om du har eltjuvar som elektrisk golvvärme.
Skaffa ett elabonnemang med timdebitering och se till att diska och tvätta när det är billigt. Vi kör Tibber och det fungerar bra. De varnar även när det är ovanligt höga priser. Alla maskiner körs fulla förstås med mindre mängd tvättmedel & diskpulver.
Spartips mat
Maten är kanske den utgift där vi lyckats bäst att sänka. Under våra fyra år vi sparat har vi i princip kapat alla uteluncher på jobbet. 99% av luncherna är matlåda. För två vuxna är det ungefär 4000 kronor per månad.
Nästan all mat vi lagar är vegetarisk. Vi har dessutom insett att vi inte värderar att äta ute lika ofta som vi tidigare gjort. Hämtmat har aldrig varit en grej för oss. Förr spenderade vi ungefär 7 – 11 000 kronor på mat inklusive uteluncher. Nu pendlar vi mellan knappa 3 000 till 4 000 kronor.
Vi får mycket matinspiration från Undertian.com. 300 kronorsveckorna är ett snabbspår till att komma ner i matkostnad och vi har Undertian att tacka för många tusenlappar in på sparkontot.
Willys och Lidl är de butiker vi föredrar. Kort datumhyllan kollar vi alltid och ibland får den bestämma vad vi äter eller lyxar till med.
Spartips transport
Behöver jag ens säga att cykel framför bil är vettigare och billigare? Eller varför inte sälja bilen och hyra bil privat när man behöver bil? Nu är inte det något som fungerar för alla så då kanske man får fundera på storlek på bilen, om man behöver två bilar, om alla resor är nödvändiga, vilket drivmedel man kör med samt prisklass på bil. Ett bensinkort eller kreditkort med drivmedelsrabatt är också en bra grej. Vi tankar Preem med vårt Refunder Pay kort som ger 30 öre litern i rabatt men det finns många andra alternativ.
Elbil med smart styrning av laddningen är också ett vettigt alternativ. Vi ämnar att köpa en elbil men vår Honda har bara gått 2000 mil och har tre års förbetald service kvar. Jag bedömer att vi kommer ha fler och bättre alternativ att välja mellan bland begagnade elbilar om tre år.
Fundera också på nivån av bilförsäkring. Har du en gammal bil – kör bara halv eller trafikförsäkring.
Och till sist – farten. Sänk farten. Ligg inte i vänsterfil på motorvägen och gasa utan puttra lugnt på i 90-100 km/h på högsta växeln. Kontrollera ditt däcktryck och planera din körning. Preem har tips för ecodriving här.
Andra spartips när allt blir dyrare
- När du köper saker online – försök att använda cashbacksajter för extra rabatt och rena pengar tillbaka. Vi använder Refunder.
- Se över dina tjänster. Vi sa upp allt förutom Spotify och började sedan plocka tillbaka de tjänster vi verkligen saknade.
- Köp din mobil begagnad och teckna ett billigt abonnemang. Vi har båda Iphone 8 köpta på lokala Facebookgruppen. Som abonnemang har vi Vimla med deras 3GB abonnemang. Genom att värva vänner, familj och bloggläsare ringer jag nu gratis.
- Fundera på vilka av dina försäkringar du verkligen behöver.
Fler spartips hittar du en googling bort, på Fru EB´s topp 10 lista eller varför inte i hennes bok Sparboken.
Fler tips? Vad har jag missat? Vad gör du för att hantera de ökade kostnaderna?
Länkar:
Riktigt bra spartips! Vi har stängt av allt i elväg som vi verkligen inte behöver, samtidigt som solpanelerna nu i allt elände producerar för fullt. Igår sålde vi el för 120 kr, bara på en dag. Det gäller att utnyttja de höga elpriserna till sin fördel.
Vi har lånat en elbil (id3) av en bekant under några veckor och är mycket nöjda. Det lutar åt att vi kommer att behöva två bilar framöver om fru snålgris ska byta till ett roligare jobb, men på lite mer udda arbetstider och då behöver vi båda varsin bil.
Det finns ju rätt vettiga och hyfsat billiga elbilar som Leaf och Zoe redan – bra som extrabil. Är sugen på solpaneler men vi har låglutande papptak som behöver bytas om 4-5 år. Får snällt vänta och istället kanalisera pengarna till nya tomten och fritidshuset.
Givet elbil och/eller att ni använder mycket el idag (eller kan öka). så kommer du ha en chans att ha räkna hem både kostnaden på takbyte och solceller innan de där 4-5 åren av väntan har gått. Detta utan att tänka på hur mycket mer det kommer kosta att skaffa solceller/byta tak om 5 år mot idag.
Vi har fjärrvärme så vi förbrukar mellan 290-400kWh el under en normal månad. Tak i söderläge men som sagt – låglutande. Vad tror du?
Beror ju helt på hur många kvm du har och om något blockerar solen delar av tiden (lutningen behöver inte vara så stort problem). Du kan ju kolla någon solkarta (googla, finns för flera kommuner) hur mycket det estimerar att du skulle kunna få ut av att placera celler på ditt tak. Har du ett garage eller liknande kanske det också kan vara ett alternativ.
Det hela kommer ju ner till vad du tror om framtiden också. Givet kriget i Ukraina och efterföljande energipriser och råvarubrist anser jag att det inte är omöjligt att vi kommer anse att 10 kr/kwh är billigt i södra sverige. Om detta skulle stämma och du bara kan mäta din egna förbrukning (med ett bra avtal så du kompenserar på vintern med överproduktion på sommaren) så är ditt behov under en normalmånad 2900 – 4000 kr så nästan 35k – 45k per år. Så på 3 år har du igen solcellerna (givet inte jättestor anläggning samt avdrag/subventioner) och 2 år till på det så har du betalat av en del av taket. dessutom har du möjlighet att få ner nätavgiftskostnaden om du optimerar förbrukning.
lägg på att du har en elbil eller något annat som drar bra med ström (krypto-miner?) och att du kan möta det behovet med egen produktion och även taket är insparat på den tiden. Gissar att takkostnaden är ca 160k, är det mycket mer pga stort tak så kan du ju också producera mer.
Värt att kolla upp om inte annat. Själv bor jag i en bostadsrätt annars hade jag skaffat solceller direkt. Jag köpte in mig i en solpark istället och betalar nu ca 15 öre/kwh (men får dras med nätavgift).
Intressant. Takytan är ca 60kvm med 30 kvm ”åt rätt håll”. Papptak är inte dyra att byta 30 000 kronor cirkus. Batterier då – Solcellen.nu har batteri i sitt erbjudande. Samtidigt vill man väl sälja elen när det är dyrt och köpa in när det är billigt? Hur resonerar du där? Förstår att det är bra i SE1+2 men i SE4…
Om du har 30 kvm yta åt rätt håll och säg 15 gradersvinkel så borde du kunna producera ca 80-100% av din årsförbrukning där, kanske lite mer till och med givet dina siffror ovan. Detta skulle kosta dig ca 130k med byte av tak och 25 kvm solceller (utan avdrag). Säg att priset inte blir 10 sek utan ”bara” stannar på 5 sek i medel på året så har du igen allt på 5-8 år. Givet att du får ett bra avtal där du kan kvitta överproduktion på sommaren mot underproduktion på vintern (sådana avtal börjar dock bli färre pga stora skillnader sommar/vinter, men kommer nog återkomma med konstant högre priser). Kan du få lite mer än 25 kvm och/eller får avdrag så blir breakeven lite tidigare. Helt enkelt, så är det långt ifrån omöjligt att du iaf går jämt ut på att skaffa solceller idag istället för att vänta på att du behöver byta tak. Lägg dessutom till problematiken att det börjar bli brist på vissa komponenter så vem vet vad solceller kostar om 5 år. kan vara något billigare än idag eller lika gärna dubbla priset.
Om du inte kan få ett bra kvittningsavtal så kan det vara bättre att optimera så att du inte säljer el och blir av med nätavgiften istället då den kostanden kan vara större än vad du tjänar på försäljning (när priset är lågt på sommaren), men här finns det många ifs and buts så det beror på helt enkelt.
Men gör en egen beräkning och kolla upp förutsättningar så kan du ju bedömma sannolikheten på scenariot om det är värt det eller inte ur risksynpunkt.
Många kloka spartips där!
Mvh // PP
Tack! Dieseln 28:22 idag! Huvva!
Jag förundras ganska ofta hur vuxna (och gymnasieungdomar) ofta inte har några intressen, utan deras sätt att umgås blir mer hänga på stan och så blir det ju såklart shoppat samt lunch och fika på stan så tar x antal tusen kronor runnit iväg.. Jag tycker å andra sidan det är utvecklande och roligt att ex researcha för ett nytt recept, baka det och sen försöka förfina det. Nu är jag inne på basked cheescakes. Men summan av detta är nog att man som vuxen behöver ha några hobbys som inte är konsumera tänker jag.
Till 100% enig. Jag experimenterar med lövkomposter i svarta sopsäckar. DET är ett billigt nöje 🙂
Åh! Berätta mer! Vi har en liten trädgård kompost som fylls snabbt.. Jag funderar på om man kan fermenterad gräs och dylikt för att slippa åka till tippen med något som blir bra näring!
Gräs är utmärkt täckmaterial & näringsrikt som du kan lägga som det är i rabatter etc.
Mina två experiment som jag har på gång nu är två likadana svarta sopsäckar fyllda med förra årets löv från lindarna i tomtgräns samt ogräsrens från de senaste dagarna. Främst citronmeliss, maskrosor och sådant. Lite bananskal, kaffesump och sådant finns också i båda + lite jord för att få igång dem.
Båda har vattnats igenom något så att de är fuktiga och står i soligt läge. I den ena har vi bokashiströ och i den andra har IGMR junior helt sonika fått pinka ett par gånger.
Jag hoppas på hyfsat snabb nedbrytning så att jag kan använda dem om ett par månader. Vi får se! Lite roligt är det dock.
Bra tips som vanligt. Jag har helt slutat med golvvärme och handduksvärmare sen du skrev om energi förut. Den senare f ö en helt onödig produkt. Och håller helt med dig om att man har rätt stor makt att påverka sitt kostnadsflöde, även med ändrade omvärldsfaktorer. Det är som att folk i gemen inte kan vara flexibla för fem öre. ”Jag SKA kunna äta precis vad som helst, åka var som helst, klä mig hur som helst och inget virus eller krig ska komma ivägen basta!. Härligt ändå att se att priselasticiteten hos många verkar ha ökat p.g.a. ideologiska skäl. Tycker inte ens det låter så gnälligt när man rattar in amerrrikansk media. Men då är vi ju bara i början…
Bilen gick inte genom besiktningen så nu säljer jag skiten. Vi använder inte den särskilt mycket och bor mitt i stan. Det har varit en bekväm lyx under pandemin men cykel, buss och bilpool kommer fungera minst lika bra.
I övrigt märker jag inte av ökade elpriser särskilt mycket än, fördelen med att bo i lägenhet är ju att elen kanske är dyr men förbrukningen är låg.
Får se var de kommer märkas framöver.
Många bra tips! Vad har ni haft för snittpris på elen per kWh de senaste månaderna med timdebitering?
Annars kan ju några goa tips vara att inte bo onödigt stort, att inte ha onödigt stor och tung bil. Att ha ett välisolerat hus. Att inte ha lån, det är ju roligare att få ränta än att betala dito. Att ha natur, umgänge och rörelse som intressen istället för shopping 🙂
Dec: 201 öre
Jan: 113 öre
Feb: 88 öre
Bra tips!
februari var ju inte så farligt. Vårt vindkraftskooperativ fick visst höja priset ”lite” från 1 februari… Från 35 till 128 öre på kWh 🙂 Får se var det landar framöver. Koolaste energispararen är nog ändå vår granne, han gjorde av med runt 50kWh i december, 34 i januari och 40 i februari.
Wow hur lyckades han med det?
Slösar inte i onödan 😉 Ingen uppvärmning med el. Lagar och värmer mest mat på kaminen eller mikro. Galet lite, han har ju ändå kyl/frys, spis, vattenpump, lite belysning, varmvattenberedare osv. Men varmvattenberedaren tror jag bara han slår igång ett tag innan han ska duscha osv.
Låter lite asketiskt och som ett beteende som för mig skulle tränga undan andra bra saker. SÅ dyr är inte elen 🙂
jo, det passar nog inte så många, men kul när en del går in för oslösandet ordentligt 🙂
Helt enig 🙂
Jag har börjat cykla till skolan med barnen istället för att ta bilen. Vi äter nu mer potatis än pasta. Potatis blir i princip gratis när jag odlar själv. Glutenfri pasta är dyr. Jag har stängt av värmen i rummen mot söder och låter solen värma upp rummet under dagtid och använder en filt och varm tröja kvällstid. Jag köper hundmat när jag får rabattkupong från djuraffären. De gånger jag tar bilen slår jag ihop många ärenden. Hur man kör påverkar även bränslemängden.