Renovera en rostig gjutjärnsgryta – En guide till förnyad glans eller nära nyskick!
I mars 2022 gjorde jag ett inlägg om hur man kan göra biokol i en gjutjärnsgryta. I sommar har jag börjat göra nattjästa bröd i gjutjärnsgryta och insåg att jag kan dubbla produktionen om jag har en gryta till. Därav började jag snegla på grytan jag tidigare använt till biokolsproduktion.
Dock var skicket på den ganska bedrövligt då den stått ute i ett och ett halvt år fylld med vatten (och legat i diverse eldar under biokolsprocessen).
Går den att rädda? Även om din gjutjärnsgryta ser ut som om min ovan går det faktiskt nästan alltid att återställa den till nära nyskick. Det är till och med ganska enkelt. Gjutjärn är fantastiskt och håller för evigt.
Denna guide gäller alla gamla gjutjärnsgrytor på second-hand-butiker, loppisfynd eller dina egna misshandlade gjutjärnsgrytor och pannor.
Var försiktig med gamla emaljerade gjutjärnsgrytor
En viktig sak dock: Gällande gamla emaljerade gjutjärnsgrytor, om emaljen är skadad och flagnande bör du avstå från att använda den för matlagning. Varken emalj, stål eller gjutjärn i dagens pannor innehåller ämnen som kan vara skadliga. Dock ska man vara lite försiktig med skadade produkter t.ex. från Kockums Jernverk då det inte går att garantera att dessa är fria från tungmetaller.
Renovera din gjutjärnsgryta – Steg för steg
För att renovera en rostig gjutjärnsgryta kommer du att behöva:
- Slippapper
- Stålborste
- Rapsolja
- Hushållspapper
- Diskmedel
- Börja med att slipa hela grytan med slippapper och använd stålborsten för att avlägsna den grövsta rosten. Detta tar lite tid och min gryta tog ungefär en timme. Har man en roterande stålborste på borrmaskin går det snabbar men jag hittade inte min. Var noga med att slipa både insidan och utsidan, samt alla sidor och handtag. Fortsätt slipa tills grytan känns helt ren och rosten är helt borta.
- Diska grytan i hett vatten med diskmedel flera gånger. e till att inga gamla fettbeläggningar finns kvar på ytan.
- Placera grytan på spisen och låt den torka ytterligare tills den är fullständigt torr. Det är viktigt att den är helt fri torr.
- Nu är det dags att applicera det första lagret av rapsolja. Häll en liten mängd olja i grytan och fördela den jämnt över hela ytan. Hushållspappret luddar så jag använde händerna. Gällande rapsoljan använde jag billig raffinerad rapsolja.
- När du känner dig klar, torka bort all överflödig olja. Oljelagret ska vara så tunt som möjligt för att undvika bubblor när grytan bränns i ugnen.
- Värm ugnen till 250C och placera grytan, samt eventuellt lock, upp och ner på ugnsgallret.
- Låt grytan brännas i ugnen i två timmar.
- Ta ut grytan och låt den svalna.
- Upprepa inoljningen och ugnsbränningen ytterligare två till tre gånger, tills grytan är helt svart och ytan känns slät och fin. Jag gjorde detta steg totalt två gånger och nöjde mig där.
Klart!
Min rostiga gjutjärnsgryta är nu återställd till nära nyskick. Genom att smörja in den med olja efter användning och undvika diskmedel eller andra ämnen som kan skada det skyddande fettlagret, kommer du att njuta av denna gryta i många år framöver.
Ovan visar jag mina kalljästa grytbröd som jag mestadels använder dessa grytor till.. Recept här. Lycka till med dina kommande gjutjärnsrenoveringar!
Kanske lite dumma frågor, men när de torkar på spisen- ska värmen vara på?
När du smörjer med olja, är det över hela grytan eller skippar du utsidan/under?
Snyggt iaf! Kul att läsa här igen!
Hej! Spis på när torkning sker. Oljan skall vara överallt. I, under, på, sidorna, kanter – tutti 🙂
Ställde mina på bakplåtspapper i ugnen men de tålde inte 250 grader. Hela huset stank rök… Bättre att ställa dem på galler eller annat.
Men vad alla undrar: vad är receptet på grytbrödet? Ser magiskt gott ut!
Det är supergott OCH enkelt. Kommer recept i veckan (ligger redan tidsinställt inlägg).
Mams! Grytan gjordes iordning för att kunna föra två åt gången (elpriset…)