Rengöra cirkulationspumpen till fjärrvärmen

Rengöra cirkulationspumpen till fjärrvärmen – Jag har nästan blivit tokig hemma av ett pulserande tjutande ljud som rytmiskt gått upp och ner i frekvens. TJUUUUUUuuuuuuuUUUUUUUuuuuuuT. Hemskt!

I vintras lokaliserade jag ljudet till fjärrvärmeväxlaren och specifikt cirkulationspumpen. I samband med den årliga servicen sa VVS:aren att det antagligen satt skit i pumpen som påverkade och skapade ljudet. Det ingick dock inte i servicen att fixa och jag lät det vara. I våras försvann problemet i takt med att värmen återkom och allt föll i glömska.

Nu är det höst igen och då kom ljudet igen. TJUUUUuuuuuuuUUUUUUUuuuuuut. Kanske är det luft i systemet? Jag luftade men ingen skillnad.

Fixa cirkulationspumpen själv

Igår jobbade jag hemma och fick nog. Youtube konsulterades och även VVS butiker. En ny pump går på ungefär 4 000 kronor och jag kände att gör det själv hornen växte i pannan.

Rengöra cirkulationspumpen till fjärrvärmen
En högljudd Grundfos cirkulationspump

Sagt och gjort. Jag tittade på mitt system och såg att det fanns avstängning till radiatorerna till och från. Dessa stängdes och via en säkerhetsventil tömde jag systemet på tryck. En polygrip och sedan hux flux (+lite spill/tork) låg pumpen på bordet i köket.

Fyra skruvar och jag kunde konstatera att jag inte såg något konstigt annat än kanske 0,5mm svart hinna. Jag torkade bort och satte ihop. Skruva tillbaka pumpen och öppna radiatorkretsen. Fylla på med vatten och sedan lufta och hoppas.

Nu har jag haft ett ljudlöst system i nästan 24 timmar och jag tror f*n jag fixade det!

Vad vill jag ha sagt? Jo – pengar går att spara på att göra saker själv. Jag har aldrig pillat med något sånt här förut utan har spenderat lite tid framför gör det själv videor på Youtube. DIY to FI som det heter.

Termix VVX
Först ta en koll på systemet + Youtube
Rengöra cirkulationspumpen till fjärrvärmen
Stänga dessa ventiler till radiatorkretsen
Rengöra cirkulationspumpen till fjärrvärmen
Tömma trycket
Grundfos UPM3
Skruva av och spilla lite
Grundfos UPM3
Skruva isär pumpen, inspektera och rengöra.
Grundfos UPM3 Auto L
Skruva tillbaka och öppna ventilerna igen.
Signatur

Publicerat

i

av

Etiketter:

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Utdelningsbagaren
Utdelningsbagaren
1 day ago

Snyggt jobbat Herr IGMR

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x